De bewoners van de Enk genieten volop van de aanwezigheid van Pepper. V.l.n.r. Ria, begeleider Erika, Sylvia, Pepper, Alie en Reina.
De bewoners van de Enk genieten volop van de aanwezigheid van Pepper. V.l.n.r. Ria, begeleider Erika, Sylvia, Pepper, Alie en Reina. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

Bewoners de Enk in Enkhuizen dol op zorghond Pepper

ENKHUIZEN - Bij de Enk, een locatie van Stichting Philadelphia voor de ouder wordende cliënt met een (licht) verstandelijke beperking, hebben ze sinds een aantal maanden een nieuwe 'bewoner': Pepper. Deze koningspoedel is van begeleider Erika Pietersz. Zij neemt haar hond - nog maar negen maanden oud - elke dienst mee naar de Enk. En daar zijn de dertien bewoners maar wat blij mij. "Zij beleven zoveel plezier aan Pepper, hij geeft enorm veel vreugde. Die grote glimlach op hun gezichten; daar doen we het voor", vertelt Erika enthousiast.

"Pepper is echt een schat, een lieve lobbes", glundert Erika. "Zelf ben ik een groot dierenfan. De bewoners van de Enk wilden graag een huisdier, het liefst een hond. Nu wilde ik zelf heel graag een koningspoedel en op tv had ik gezien dat deze honden ook als zorghond fungeerden. Toen dacht ik: één en één is twee. Waarom geen zorghond op onze locatie? De toenmalige manager Jessica Burger en ons team stonden er positief tegenover. Zo is het balletje gaan rollen. Ik kreeg Pepper toen hij negen weken was en sindsdien neem ik hem mee naar de Enk. De bewoners hebben hem dus echt zien opgroeien. Ook onze huidige manager Jeannette Bakker ziet de positieve invloed die Pepper op onze cliënten heeft. Ze worden er blij en rustig van. Als Pepper er is, bloeien ze helemaal op. Prachtig om te zien."

Ideale hond

Over Pepper zijn bij de Enk heel duidelijke afspraken gemaakt die allemaal vastleggen in een contract. "Zo is de afspraak dat ik altijd in de buurt van Pepper ben. Hij mag nu nooit alleen zijn met de bewoners. We hebben ook een bench op locatie, voor situaties als hij er echt even niet bij kan zijn. Verder staan onze cliënten altijd op nummer één. Als er bijvoorbeeld een nieuwe cliënt komt die een allergie heeft, zal ik Pepper niet meer meenemen. Het voordeel van de koningspoedel is dat hij niet verhaart en ook niet ruikt. Verder staan koningspoedels erom bekend dat ze erg mensgericht zijn en goed luisteren. Pepper is echt de ideale hond voor onze cliënten."

In beweging

"Onze Pepper zorgt niet alleen voor veel plezier, ook zorgt hij ervoor dat de bewoners in beweging komen. In de lente en zomer gaan we na het eten steevast een rondje lopen met Pepper. In polonaise gaan we dan naar buiten", lacht Erika. "Op dit moment laat ík hem uit, samen met de bewoners. Ik hoop dat de bewoners in de toekomst Pepper, als 'ie wat ouder is en minder speels, zelfstandig kunnen uitlaten. Dat zou heel mooi zijn. Dat stukje verantwoordelijkheid zal de cliënten doen glimmen van trots, dat weet ik zeker!"

Meer berichten