Kinderen houden van gezond eten als ze zelf koken.
Kinderen houden van gezond eten als ze zelf koken. ((Foto: Aangeleverd))

Koken door kinderen in opmars

ENKHUIZEN - In het vernieuwde Bezoekerscentrum Hertenkamp is een compleet nieuwe kookstudio ingericht voor het geven van workshops. "Kinderen weten de workshops goed te vinden", vertelt Mieke Bakker, educatiemedewerker bij het bezoekerscentrum. Vrijdag 24 januari is er weer een kookworkshop voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

Veel kinderen in Enkhuizen kennen Mieke Bakker van de schooltuintjes. Daar is zij 'die juf van de tuintjes'. Mieke: "Ik heb de mooiste baan van de wereld met het mooiste kantoor dat je maar kunt bedenken. Gras, bomen en planten om mij heen, kinderen en levende natuur. Wat wil je nog meer!"

Juf van de schooltuintjes

Als de schooltuinen weer draaien - van april tot oktober - houden kinderen van negen basisscholen in Enkhuizen wekelijks hun eigen schooltuintje van drie vierkante meter bij. Juf Mieke staat hen dan met raad en daad bij. "Ik vertel over de grond, over zaaien en planten, en twee keer in dat seizoen kom ik in de klas en geef ik een gastles waarbij we experimenteren kiemplantjes en bonen. De volgende stap is koken met je eigen groente. Dat is wat we in de kookstudie van het Hertenkamp zoeel mogelijk proberen te doen. Zo gaan we komend seizoen bijvoorbeeld een recept maken met snijbiet. 'Snijbiet? Dat lust ik niet', is vaak de eerste reactie. Snijbiet is echt een vergeten groente. In Engeland en Polen wordt het veel gegeten. Hier kennen we het niet echt. Als ik vertel dat het die groene blaadjes met rode draadjes zijn die in een zak gemengde sla zitten, dan is het van: 'O, dat lust ik wel'."

Kinderen zijn enthousiast

Koken met kinderen vindt Mieke geweldig om te doen. "Kinderen zijn zo enthousiast. Ze zeggen zelf ook dat ze groente uit hun eigen tuin veel lekkerder vinden. Betere ambassadeurs om gezond te eten heb je niet!" Het liefst kookt Mieke met groenten uit eigen tuin. Tijdens de eerstvolgende kookworkshop voor kinderen wijkt ze daarvan af. "We maken pasta pesto met courgette, en die heb je nu nog niet in de tuintjes."

Verse groente

Tijdens de eerstvolgende kookworkshop van 24 januari staat pasta pesto op het menu. "Maar dan nét even anders. Kinderen leren hoe je pesto maakt, nóg veel lekkerder dan in de winkel, en ook nog met verse ingrediënten. De pasta gaan we voor een deel maken van iets wat ze misschien niet gewend zijn: courgette! Na de workshop zijn kinderen in staat om een gezonde én lekkere maaltijd op tafel te zetten."

Aanmelden

Mieke geeft de kookworkshop samen met vrijwilliger Sandra Reijnders. Kookworkshop van 15.30 tot ongeveer 17.00 uur. Kosten: 10 Euro. Er is plaats voor max 12 kinderen. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 22 januari. Je kunt je opgeven via schooltuinen@hertenkampenkhuizen.nl of via de app/telefonisch naar 06-20728990.

Meer berichten