Veelzijdige en persoonlijke expositie in galerie Onopgemerkte Schatten in Enkhuizen.
Veelzijdige en persoonlijke expositie in galerie Onopgemerkte Schatten in Enkhuizen. (Foto: Aangeleverd)

West-Friese kunstenaars tonen zichzelf in persoonlijke expositie 'Dit ben ik'

ENKHUIZEN - Zaterdag 25 januari is de opening van de nieuwe expositie Dit ben ik in galerie Onopgemerkte Schatten. De expositie is volledig gewijd aan de kunstenaars van het atelier van de Baanbreker.

"Dit ben ik is een mooi moment om de kunstenaars van het atelier een gezicht te geven. Niet alleen zijn er allerlei nieuwe, bijzondere kunstwerken te zien, maar tijdens de expositie laten de kunstenaars ook zichzelf zien: Dit ben ik! Door middel van foto's en tekst kunnen bezoekers kennismaken met de kunstenaar achter het kunstwerk. Een verdiepingsslag op het thema", vertelt Suzanne Kruisdijk van de Baanbreker.

Zeer persoonlijk

Het thema Dit ben ik is - anders dan bij voorgaande exposities - een zeer persoonlijk onderwerp, legt Suzanne uit. "Tijdens de expositie zie je dat iedereen zijn eigen verhaal vertelt en dat iedereen het onderwerp op zijn eigen manier heeft vormgegeven. Je krijgt het verhaal van de kunstenaar zelf en ervaart dat iedereen zijn eígen verhaal heeft. Dit ben ik geeft een mooie kijk op de diversiteit van onze kunstenaars."

Naast het kunstwerk vertelt elke kunstenaar iets over zichzelf en wordt een (portret)foto van de kunstenaar getoond. "Iedereen is aan het werk gegaan met de vraag: hoe wil je jezelf in beeld brengen? De een beeldt iets uit zijn jeugd, de ander doet iets met kleuren die voor hem of haar symbool staan. De kracht van de tentoonstelling is toch wel dat je niet om de persoon van de kunstenaar heen kunt."

Losse toets

Zo schrijft Piet: "Ik schilder voornamelijk landschappen in olieverf met een vlotte losse toets en maak meestal gebruik van intense kleuren. Ik schilder de impressie op mijn eigen wijze, impressionistisch met een knipoog naar het expressionisme. Dit heeft te maken met mijn liefde voor de natuur." Yvonne schrijft onder andere: "Dit is mijn paard. Mijn paard en ik zijn één. Op paarden kun je altijd vertrouwen. Op paarden kun je bouwen. Je kunt bij ze lachen en huilen. Nee, ik wil niet van lievelingsdier ruilen." En Corry: "Met mijn collages laat ik zien wie ik van binnen ben. Ik hou van kleur, patronen, glitters en heldere kleuren. Mijn collages weerspiegelen waar ik van hou en wat ik mooi vind."

'Mijn collages weerspiegelen waar ik van hou'

Galerie Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Net als het atelier Kunstig Bekeken van de Baanbreker. In het atelier wordt gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en daarbij wordt kunst als middel gebruikt. Kunstig Bekeken is een goed ingericht atelier waar de deelnemers worden begeleid door zowel vrijwilligers als beroepskrachten en kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. De doelstelling van dit atelier is gericht op een twee sporen beleid. Centraal staat de ontwikkeling van de kunstenaars in hun kunstzinnige en creatieve ontwikkeling.

Het geëxposeerde werk is tevens te koop. Ook de werken van de keramiekgroep van de Baanbreker worden geëxposeerd. De opening van de expositie is zaterdag 25 januari om 14.00 uur.

Tentoonstelling

De expositie is te zien tot en met 18 april. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Onopgemerkte Schatten, Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen. Informatie via 0228 324574 of onopgemerkteschatten.nl.

Vier keer per jaar is er een nieuwe expositie met thema bij galerie Onopgemerkte Schatten. Kunstenaars met een kwetsbaarheid en/of handicap krijgen hier een podium voor hun kunstwerken. Doorgaans worden er per expositie ook gastexposanten uit het reguliere kunstcircuit uitgenodigd. Het thema Dit ben ik is daarin afwijkend, er zijn deze expositie geen gastexposanten.

Meer berichten