VMBO Clusius is duurzaamste school

Algemeen
Een deel van eco-team The Greenies poseert trots voor de Groen Vlag met hun begeleidende docenten Jacob Jeltes en Marieke Brehm)
Een deel van eco-team The Greenies poseert trots voor de Groen Vlag met hun begeleidende docenten Jacob Jeltes en Marieke Brehm) Foto: Aangeleverd

GROOTEBROEK - Het Clusius College Grootebroek is voor de tweede keer uitgeroepen tot duurzame school. Zij ontvingen woensdag 22 januari de Groene Vlag van Eco-Schools, de (internationale) organisatie die scholen onderscheidt voor hun inzet op duurzaamheid.

Met deze onderscheiding mag de vmbo-school zich blijven rekenen tot de duurzaamste scholen van Nederland.

Zwerfafval

In het rapport roemt Eco-Schools het Clusius in Grootebroek voor de samenwerking met de omgeving bij het behalen van hun duurzaamheiddoelen. "Jullie zoeken de samenwerking op, nemen een kijkje bij anderen én steken zelf de handen uit de mouwen om de omgeving van de school nog duurzamer te maken. Het zwerfafvalproject, waaraan nu ook ontzettend veel basisscholen meedoen, is een mooi voorbeeld van hoe jullie ook anderen in jullie omgeving meenemen in de stappen die jullie zetten", valt te lezen in het rapport.

Een indrukwekkende lijst

Drijvende kracht achter de duurzaamheidsacties is het eco-team van de school dat zichzelf The Greenies noemt. Een fanatieke groep van zestien leerlingen uit alle leerjaren, dat wordt begeleid door twee enthousiaste docenten. Het team krijgt de ruimte om nieuwe acties en initiatieven te organiseren. Directeur Cor de Vries: "Prachtige voorbeelden daarvan zijn de monitoring van het energieverbruik van de school, het inzamelen van schriften om de ongebruikte velletjes te gebruiken op (zelfgemaakte) kladblokken en de leerling die tijdens de vakantie een foto maakte van de lichten die nog aan stonden. Daarnaast heeft The Greenies de afgelopen jaren bijgedragen aan de indrukwekkende lijst van jaarlijks terugkerende activiteiten die opgenomen zijn in het onderwijsprogramma van de school."

Hergebruiken koffiedik

Ook zijn er in en om de school structurele zaken aangepakt, vertelt Jacob Jeltes: "De school zamelt inmiddels niet alleen gft en papier gescheiden in, maar ook plastic en blik." Onder leiding van Jeltes is de school afgelopen december begonnen met het kweken van oesterzwammen op de restanten koffiedik uit de docentenkamer. "Dit experiment is een succes en de oesterzwammen worden gebruikt in de eigen keuken of in de lessen voeding."

Gezonde Schoolkantine

Naast duurzaam is Clusius College Grootebroek ook gezond bezig. Voor de vierde keer op rij heeft de school de Gouden Schaal behaald van de Gezonde schoolkantine van het Voedingscentrum. Een waardering voor de goede keuzes die zij maken in het assortiment dat zij hun leerlingen bieden in de kantine. "Dus geen snoep, geen suikerhoudende frisdranken en gratis appels."