Enkhuizense wint met rare straatnamen

Algemeen
Esther Keesman ontwikkelde Rare straatnamenroute door Enkhuizen.
Esther Keesman ontwikkelde Rare straatnamenroute door Enkhuizen. Foto: Aangeleverd

ENKHUIZEN - De geboren Enkhuizense Esther Keesman kent de straatnamen van Enkhuizen op haar duimpje. Ze won de eerste ANWB straatnamenroutewedstrijd met de Rare straatnamenroute door Enkhuizen.

Esther woont haar hele leven al in de binnenstad. Geboren en getogen op de Zuiderhavendijk woont ze nu in de Westerstraat. "Ik ben opgegroeid met belangstelling voor anekdotes en verhalen over de geschiedenis van Enkhuizen. Mijn vader had altijd veel verhalen en kende de gekste details." Esther dook in de historie van straten en stegen en ontwierp de wandelroute van bijna vijf kilometer.

Hoerejacht

Het idee een route te maken onstond toen ze hoorde dat Radio 538 de straat Hoerejacht had uitgeroepen tot meest bijzonder straatnaam van Nederland. Eshter: "Toen dacht ik we hebben nog wel meer bijzondere straatnamen." Esther dook in het archief van Oud Enkhuizen en googlede er lustig op los. En eindeloos liep ze buiten. "Ik wandel nu eenmaal graag. Enkhuizen heeft zoveel leuke plekken. Ken je de Vierbeentjes? Veel mensen weten niet dat dat een straatje is. Hij loopt parallel aan de Prinsenstraat, als je daar langs een doodlopende gracht naar beneden loopt, kom je na een paar meter bij een steegje. Hier kwamen vroeger vier stegen op uit. Dat vind ik nou een leuk detail."

Opvanghuis

Collega's en vrienden probeerden de standswandeling uit en waren enthousiast. "Die verwonderde blikken! Je ontdekt steeds weer nieuwe dingen." De route loopt door de binnenstad, de Boerenhoek en deels over de vesting en langs het havengebied. Namen als Tussen hel en Vagevuur, waar vroeger twee herbergen stonden, en Het Kreupeltje, de oude weg naar een opvanghuis voor zieken en kreupelen, en de Drie Groene Eikels, vernoemd naar een huis met een uithangbord of gevelsteen met drie groene eikels erop, ontbreken niet.

Enkhuizer vlag op Kilimanjaro

Esther wandelt zo graag dat ze jaren geleden de Enkhuizer vlag op de top van de Kilimanjaro plantte. De straatnamen van Enkhuizen kent ze inmiddels op haar duimpje. De ANWB straatnamenroutewedstrijd won ze overtuigend, aldus de ANWB die haar orignaliteit en gedegen uitwerking noemen.

Historische straatnamen

Esther is begaan met de historische straatnamen. Op een detailkaart van de stadsplattegrond van Egmond-Meijer uit 1902 is te zien dat de huidige Ooievaarsteeg toen nog Ooievaarsteiger heette, zoals de steeg in de volksmond wordt genoemd. In de jaren zeventig veranderde de gemeente deze straatnaam. Esther: "Het Enkhuizer woord voor steeg is steiger. Met dit soort veranderingen gaat de gemeente toch wel voorbij aan de historie van Enkhuizen. Dat vind ik onbegrijpelijk."

Straatnamencommissie

Met haar kennis van zaken heeft ze recht van spreken. "Toen ik er eenmaal indook, kreeg ik steeds meer lol in het uitzoeken waarom die straten zo heten. Ik vind het niet goed dat straatnamen zomaar verdwijnen. De straatnamencommissie zou dit moeten voorkomen. Ik wil wel een bijdrage leveren aan het bedenken van nieuwe straatnamen met een historisch karakter passend bij Enkhuizen."