Grutto's verzamelen zich nu in groepen op ondergelopen weilanden.
Grutto's verzamelen zich nu in groepen op ondergelopen weilanden. (Foto: Edwin Rem / Nature in Stock)

De eerste grutto's al gesignaleerd

Dit jaar is de eerste roep van de grutto alweer gehoord. Ze zijn extra vroeg door het zachte weer. Uitgeput strijken ze neer na een lange tocht vanuit Zuid-Europa of Afrika. Landschap Noord-Holland verwelkomt de grutto's met open armen in haar natuurgebieden.

Ze komen er om uit te rusten en op krachten te komen. Voor vogelliefhebbers is het genieten, want onze nationale vogel is in deze gebieden nog volop te zien én te horen.

Uitsterven

Dat kan over een paar jaar heel anders zijn, want de grutto dreigt uit te sterven. Ieder jaar daalt het aantal gruttoparen gemiddeld met vijf procent, aldus Landschap Noord-Holland. Inge Plaatsman van Landschap Noord-Holland: "Natuurbeheerders, vrijwilligers en agrariërs doen er alles aan om dat te voorkomen met allerlei beschermingsmaatregelen."

Eerste grutto-stop

In februari strijken ieder jaar duizenden grutto's neer in natuurgebieden van Landschap Noord-Holland. Deze gebieden zijn hele belangrijke verzamelplekken voor grutto's in Noordwest-Europa. "Hier kan iedereen zien hoe de grutto's zich vol eten en uitrusten om vervolgens door te vliegen naar hun broedgebied. Voordat de weidevogels komen zet Landschap Noord-Holland de gebieden onder een laagje water, inunderen heet dat. Voedsel, vooral dikke wormen, komt makkelijk beschikbaar en de grutto's voelen zich veilig met hun poten in het water."

Te weinig kuikens

De achteruitgang van de grutto heeft vooral te maken met het feit dat veel jonge grutto's, door gebrek aan voedsel en ruimte, niet groot worden. Sappige, bloemrijke weilanden volop insecten en wormen hebben plaats gemaakt voor intensieve landbouw, woningen en wegen. De weiden die zijn overgebleven, zijn verdroogd en de koeien en maaimachines verschijnen steeds vroeger in het voorjaar. Alleen in natuurreservaten en bij 'weidevogelboeren' zijn de weidevogels nog veilig, aldus Landschap Noord-Holland.

Waterstand verhogen

Landschap Noord-Holland verhoogt in hun natuurgebieden de waterstand om ervoor te zorgen dat meer jonge grutto's voedsel vinden en uitvliegen. Boswachter Roelf Hovinga: "We hebben ook hoge bomen weggehaald waardoor kraaien geen uitkijkpunten hebben en ook de vos weren we. Laat maaien is hier vanzelfsprekend."

Meer berichten