Apotheek Stede Broec bewijst: huisbezoek voorkomt onnodig medicijngebruik

Algemeen
Apotheek Stede Broec toont aan dat huisbezoeken door apotheker leidt tot minder medicijngebruik.
Apotheek Stede Broec toont aan dat huisbezoeken door apotheker leidt tot minder medicijngebruik. Foto: Pexels

STEDE BROEC - Uit een onderzoek onder kwetsbare ouderen in Stede Broec blijkt dat huisbezoek door een apotheker een doeltreffend middel is om verkeerd en onnodig medicijngebruik op te sporen. Tijdens de huisbezoeken zijn vier ziekenhuisopnames voorkomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door apotheek Stede Broec in opdracht van de Stichting Zorg Zoals De Westfries het Wil (ZZWW). Er zijn in totaal 26 huisbezoeken afgelegd bij mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Daarbij ging het om ouderen met wijzigingen in het medicijngebruik.

Zorg zoals de West-Fries het wil

Wim van Hilten van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW): "De apotheker ging dan op huisbezoek en heeft letterlijk in de medicijnkast gekeken en het medicijngebruik doorgenomen met de patiënten."

Uit de resultaten blijkt dat bijna zestig procent van de bezochte ouderen tegen problemen aanloop bij het gebruik van medicatie, 54 procent geeft aan moeite te hebben met het uit elkaar houden van de medicatie, 42 procent stopt zelfs wel eens met een medicijn, vijftig procent geeft aan geen goede uitleg te hebben gehad in het ziekenhuis over de wijzigingen in de medicatie en 46 procent vergeet wel eens een medicijn in te nemen.

Onnodig gebruik

Dat de overgang naar de thuissituatie vanuit het ziekenhuis beter gaat met een huisbezoek blijkt ook uit de resultaten. Van Hilten: "Er komt heel veel op mensen af bij een ziekenhuisopname. Dat zorgt ervoor dat niet alle informatie die gegeven is je bij blijft. En met een huisbezoek kan je veel beter de mensen begeleiden, na alle wijzigingen, om hun medicatie op de juiste manier in te nemen. Dan zijn ze in hun eigen omgeving en dan wordt meteen de voorraad medicatie die in huis is bekeken. Zowel door de bezochte ouderen als de apotheek zijn daarom de huisbezoeken als zeer nuttig ervaren. Er zijn ook diverse geneesmiddelen gestopt, die dubbel werden ingenomen voor een totale waarde van ruim tweeduizend euro."

ZZWW bestaat uit een aantal West-Friese burgers uit onder meer Enkuizen, Stede Broec en Drechterland die vaak ook zitting hebben in cliëntenraden van zorginstellingen. Wim van Hilten: "Wij willen de zorg in West-Friesland met elkaar verbinden."

Hele regio

ZZWW vindt de resultaten zo alarmerend zijn dat de stichting het onderzoek wil verbreden tot de hele regio West-Friesland. Wim van Hilten: "Ons al eerdere ingenomen standpunt dat een professioneel huisbezoek bijdraagt aan veiliger en minder medicijngebruik is bevestigd." Met alleen een kopje koffie drinken en een gezellig praatje kom je er niet, aldus Van Hilten. "Wij zijn ervan overtuigd, dat met dit type huisbezoeken een belangrijke gezondheidswinst geboekt kan worden. Onnodig of verkeerd medicijngebruik is in niemands belang." Zorg Zoals de Westfries het Wil bespreekt de resultaten van het onderzoek met Zorgverzekeraar VGZ en wil minister Bruins te vragen om een financiële bijdrage voor een vervolgonderzoek.