Per direct covid-19 testen West-Friesland

Algemeen
Coronatest centrum in Andijk is vijf dagen in de week open voor inwoners West-Friesland.
Coronatest centrum in Andijk is vijf dagen in de week open voor inwoners West-Friesland. Foto: Archief

Belangrijk gezondheidsnieuws voor West-Friesland: West-Friezen kunnen zich aanmelden voor de coronatesten. Wie beter dan de huisarts kan de eerstelijns patiëntenzorg borgen? Onder dat motto heeft huisartsenpraktijk De Blokkendoos in Andijk de door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) gedane suggestie om gezamenlijk met andere huisartsen in de omgeving één coronapost (test-afname centrum) in te richten op zich genomen en gerealiseerd.

Cabin

Dat gebeurt in samenwerking met U- Diagnostics/ HetHuisartsLab die de mogelijkheid heeft om per direct 4.000 tot 5.000 covid-19 testen per dag te verwerken. Naast patiënten van huisartsen worden de covid-19 testen ook aan zorgorganisaties, vitale beroepers en anderen aangeboden.

Twee testen

De coronapost is ondergebracht in een volledig van de praktijk afgescheiden porto-cabin naast het praktijkpand. Per direct is het mogelijk om een tweetal testen uit te voeren. De eerste, PCR-test (swab), is om vast te stellen of iemand het coronavirus heeft. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen in de neus en de keel. De tweede test toont of iemand het coronavirus heeft gehad of niet. Deze serologie-test maakt het mogelijk om antistoffen tegen het coronavirus aan te tonen in het bloed. Voor dit onderzoek wordt bloed afgenomen.

Testafname centrum ingericht

Mensen die een test willen kunnen zich aanmelden bij hun eigen huisarts. Huisartsen in de regio zijn afgelopen week op de hoogte gesteld door middel van een brief waarin staat hoe zij de testen kunnen aanvragen. Misschien dat uw huisarts daar niet aan meedoet. Geen probleem, neem dan contact op met De Blokkendoos via 0228 591269. De tests worden van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur op het inloopspreekuur afgenomen in het test-afnamecentrum in Andijk.

Testen vergoed?

De covid-19 testen worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar belasten wel het eigen risico. Dat betekent als de eigen risico niet opgemaakt is, daarvan 85 tot 90 euro af gaat voor de PCR-test. Dat scheelt per zorgverzekeraar. Patiënten worden via een persoonlijke app op de hoogte gehouden van de testuitslagen, die gedeeld worden met huisarts en bij een positieve testuitslag óók direct met de GGD.