Petitie Hollandsche Zeilvloot al 10.000 handtekeningen binnen

Algemeen
Zon, wind en zeilen: verdwijnen historische schepen?
Zon, wind en zeilen: verdwijnen historische schepen? Foto: Rodi/archief

Ruim 10.000 handtekeningen heeft de petitie Red de Hollandsche Zeilvloot tot nu toe opgeleverd. Schippers en rederijen van 400 historische schepen zijn bang dat ze dankzij de coronacrisis failliet zullen gaan. Verenigd in de organisatie Hollandsche Zeilvloot willen de schippers een noodsignaal afgeven. De petitie is in het leven geroepen om niet kopje onder te gaan.

De schippers willen meer hulp vanuit de overheid. "Als er geen extra maatregelen komen vanuit de overheid, zouden veel schippers failliet kunnen gaan en daarmee verdwijnen hun historische schepen voorgoed uit het Nederlandse beeld. Een enkel schip zal verkocht worden als woonschip, de rest van de vloot komt uiteindelijk terecht bij het oud ijzer", aldus Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ).

Chartervloot

De chartervaart wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Schepen kunnen niet varen en door annuleringen van geboekte reizen en restituties zijn veel schepen nu acuut in de problemen. In Noord-Holland telt de chartervloot zo'n 150 ondernemers.

Red de Hollandsche Zeilvloot

Woensdagochtend 27 mei stond de teller op 10.634 ondertekeningen. Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld. Door de coronamaatregelen wordt de sector op dit moment met uitsterven bedreigd, aldus de Hollandsche Zeilvloot. "Als er geen extra maatregelen komen, gaan veel schippers failliet. Na het verlopen van de keuringen als gevolg van de faillissementen, kunnen deze schepen onmogelijk terug in de vaart. Daarnaast zullen ook gespecialiseerde toeleveringsbedrijven het niet overleven. Het tweede pakket maatregelen van de regering is onvoldoende om te voorkomen dat onze gehele historische zeilvloot voorgoed verdwijnt. Extra maatregelen van de regering zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de Nederlandse historische zeilvloot voorgoed verdwijnt. Zij is van grote (cultuurhistorische en economische) waarde voor ons land, maar ook voor alle fans die jaarlijks meevaren. Daarom moeten we nu alle zeilen bijzetten!"

Noodsignaal

Met de petitie hoopt de organisatie een noodsignaal af te geven aan de overheid om te voorkomen dat de historische zeilvloot verdwijnt. Ondertekening van de petitie is nog steeds mogelijk.