Scan je afval voor betere afvalscheiding

Algemeen
Afval fotograferen en herkennen met de HVC-app.
Afval fotograferen en herkennen met de HVC-app. Foto: Aangeleverd

Een papierbak, een gft-bak, een bak voor plastic, blik en drinkpakken en eentje voor restafval. Afval scheiden aan huis kan, maar is niet altijd simpel. Hoe bepaal je dan in welke afvalbak een product hoort? HVC wil dit makkelijker maken met de vernieuwde HVC afval-app met barcodescanner en fotomogelijkheid.

Met de barcodescanner en fotomogelijkheid is in één oogopslag duidelijk in welke bak een product hoort. Dat kon al door het intypen van een productnaam in de afvalwijzer van de HVC afvalapp, maar kan nu ook door een foto te maken of een barcode te scannen in de app. “Wij zijn er trots op om als eerste afvalinzamelaar deze innovatieve functionaliteit te lanceren om inwoners het gemakkelijk te maken om afval te scheiden”, zegt directeur Inzameling Gertjan de Waard.

Foto herkenning en barcode scannen

Met de app kan van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto worden genomen die door de scansoftware wordt herkend. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die doorlopend wordt bijgewerkt. Belangrijk voor de fotoherkenning is wel dat bij het nemen van een foto op één soort afval wordt ingezoomd, zodat de app het afval duidelijk herkent en de juiste afvalbak adviseert. Ook de database van barcodes wordt continu bijgewerkt. “Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app eigenlijk wordt”, zegt bedenker en ontwikkelaar Rick Buiten van Ecoscan.

Lerende app

Omdat de functionaliteit van fotograferen innovatief is, is deze nog niet foutloos. Daarom heeft HVC de app eerst onder de bestaande gebruikers gelanceerd. Op dit moment wordt iets meer dan de helft van alle gescande barcodes herkend en 71 procent van de foto’s. Wanneer er genoeg toevoegingen in de fotodatabase en barcodedatabase op basis van gebruikers input zijn gedaan, lanceert HVC de app breed onder alle inwoners van de 25 gemeenten waar HVC het afval inzamelt.

Ontstaansgeschiedenis van foto- en barcodescan

Rick Buiten, een app ontwikkelaar, kwam op het idee van de app na een weekendje weg met zijn ouders. Zijn moeder is werkzaam bij de HVC klantenservice waar veel vragen binnenkomen over wat waarin hoort. Rick werd geprikkeld en begon snel na te denken over wat er allemaal technisch mogelijk zou zijn om inwoners te helpen zelf die vraag te beantwoorden. Hij kwam uit op de fotoscan en voegde de barcodescanner er later aan toe. “Ik heb de app gelanceerd en kwam al snel in gesprek met HVC. Een goede match om de app functionaliteiten onder een breed publiek bekend te maken. En mijn moeder vindt het helemaal geweldig”, zegt Rick.

De vernieuwde HVC afval-app is te downloaden in de App Store en in Google Play.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda