Zuiderzeemuseum beleven deze zomer

Algemeen
Zuiderzeemuseum combineert gezelligheid en ontspanning met veiligheid.
Zuiderzeemuseum combineert gezelligheid en ontspanning met veiligheid. Foto: Archief/Wil van der Velde

Het Zuiderzeemuseum biedt naast een schat aan boeiende, mooie, interessante voorwerpen en unieke huizen en gebouwen, ook een zee vol bijbehorende verhalen. Duik deze zomer in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.

Dit seizoen staat het Zuiderzeemuseum in het teken van verhalen die zich op de meest onverwachte plaatsen schuilhouden. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. In het verhalenhuis worden Zuiderzeeverhalen verteld. Of neem plaats op één van de verhalen- of leugenbankjes om te genieten van sterke zeemansverhalen. De grote vraag is natuurlijk: zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen?

Wie kan de code kraken?

Kinderen kunnen letterlijk naar verhalen vissen. Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Het waterdoepark Expeditie Waterwerken biedt verkoeling en leert kinderen over de waarde, kracht en betekenis van water. Vaar naar één van de verloren Zuiderzee-eilanden, test je overstromingskennis en verzamel in de tussentijd stukjes van de geheime code. Wie kan de code kraken? Gegarandeerd plezier, voor jong en oud!

Entree

Het Zuiderzeemuseum volgt het protocol van de Museumvereniging om een bezoek veilig te laten verlopen. De richtlijnen van het RIVM vormen de basis van het protocol en worden strikt nageleefd. Online reserveren verspreidt de bezoekersstroom de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. De tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk. Kijk voor actuele informatie op de website van het Zuiderzeemuseum.

Binnen beleven

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen is een interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Kleren maken de vrouw gaat over wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Bezoekers kunnen meekijken bij ambachtslieden, het dagelijks leven van toen beleven en een vers gerookt visje proeven. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er de schepenhal vol historische schepen.

Lonely Planet

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als Top choice in haar internationale reisgids Best in travel 2020.