Vroeg Eropaf bij dreigende geldzorgen

Algemeen
Gemeente wil helpen met haalbare betalingsregelingen.
Gemeente wil helpen met haalbare betalingsregelingen. Foto: Pixabay

Het vroegsignaleringsproject Eropaf start in juli. "De gemeente start het project van vroegtijdig signaleren en ondersteunen om erger te voorkomen", zegt Dorus Luyckx, wethouder sociaal domein van de gemeente Enkhuizen. "Medewerkers van het team schuldhulpverlening van de gemeente Enkhuizen nemen bij beginnende betalingsachterstanden actief contact op met inwoners."

De schuldhulpverlening biedt gratis en vrijblijvend hulp aan om grotere achterstanden en geldproblemen te voorkomen. Dit project is een samenwerking tussen de Westfriese gemeenten met zorgverzekeraars en woningcorporaties.

Beginnende schulden samen oplossen

Dorus Luyckx: "Er zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties en zorgverzekeraars die betalingsachterstanden melden. Dit heeft als voordeel dat inwoners geholpen kunnen worden met het treffen van een haalbare betalingsregeling. Ook kan worden gezocht naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld kwijtschelding of inkomensondersteuning. "

Een medewerker van het team schuldhulpverlening zoekt samen met een inwoners naar oplossingen voor betalingsproblemen. Zolang de coronamaatregelen nog gelden, doen zij dit telefonisch, per e-mail of sturen zij een kaartje. Wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld of opgeheven gaan de schuldhulpverleners weer op huisbezoek.

Betalingsachterstanden kunnen uitgroeien tot schulden

De wethouder: "Schulden kunnen (grote) gevolgen hebben op het leven van mensen, hun omgeving en de maatschappij. Daarom is het belangrijk om betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk op te sporen en te verhelpen. Gemiddeld wachten mensen vijf jaar voordat zij hulp zoeken. In die periode kan een kleine betalingsachterstand uitgroeien tot een grotere schuld."

Andere gemeenten

Het project Vroeg Eropaf start ook in de gemeente Drechterland en de gemeente Stede Broec. Ook hier nemen medewerkers van het team schuldhulpverlening bij beginnende betalingsachterstanden vanaf juli actief contact op met inwoners.

Zelf actie ondernemen

Bij beginnende schulden kunnen inwoners ook zelf contact opnemen met de gemeente. Medewerkers zijn bereikbaar via schuldhulpverlening@sed-wf.nl. Contact opnemen met het klantcontactcentrum kan ook. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 14 0228.