Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum met nieuw carrousel

Algemeen
Genieten voor jong en oud tijdens herfstvakantie.
Genieten voor jong en oud tijdens herfstvakantie. Foto: Madelon Dielen

De Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is dit jaar van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Zo staan er een luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Nieuw dit jaar is de tunnelbaan, een variant op de welbekende carrousel. 

Anders dan voorgaande jaren staan de attracties verspreid over het gehele buitenmuseum, zodat bezoekers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren. Geen Oudhollandse kermis zonder waarzegsters voor bezoekers tot en met 12 jaar en een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek.

Poppenkast

Tijdens de herfstvakantie zijn op woensdagen en zaterdagen (om 12.30, 14.00 en 15.30 uur) de poppenkastvoorstellingen van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Hij speelt de speciaal voor het museum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw. Ook het traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn wordt gespeeld. In de bewegende poppenkast jurk zit dit jaar een speciale ‘corona-politieagent’ verstopt, die de 1,5 meter afstand in de gaten houdt.

Demonstraties ambachten

Naast de Oudhollandse kermis biedt het Zuiderzeemuseum tijdens de herfstvakantie allerlei andere activiteiten voor het hele gezin. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen. Met een schepnetje vissen zij letters uit het water, waarmee ze namen kunnen vormen van voorwerpen uit de omgeving. Ook is er een puzzeltocht door het museumdorp en zijn er ambachtsdemonstraties. Aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, vertelt de schipper alles over het schip en het vissersleven. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes. Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bezoek de dagagenda op de website van het Zuiderzeemuseum voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Kermisattracties

De kermis is net als het museum te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het zuiderzeemuseum. 

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda