‘Als de mantelzorger het niet meer trekt’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Judith Cappon)

Saar aan Huis is een kleinschalige, klantgerichte particuliere organisatie die verschillende vormen van ondersteuning biedt om zo lang mogelijk onbezorgd thuis te kunnen blijven wonen. Saar aan Huis is er in Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec.

Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg thuis of in een woonzorgcentrum of verpleeghuis. De naam Saar is een knipoog naar het oude tv-programma Swiebertje waarin juffrouw Saartje de hulp is van de burgemeester. Saar of niet, Kees Bakker is er maar wat blij mee. De sociale break op de dag van één van de twee vaste Saars is goud waard, zegt hij. Hij schakelde voor zijn 89-jarige moeder die nog zelfstandig woont Saar aan huis in.

Kijken of er een ‘klik’ is

Naast de thuiszorg die iedere ochtend en avond komt, de buurvrouw en familie die afwisselend ‘s morgens en ‘s avonds voor het eten zorgt, zochten ze nog een oplossing voor de middagmaaltijd Vijf keer in de week komen de ‘Saartjes’ tussen de middag. Bakker: “Twee verschillende dames wisselen elkaar af. Ze kijken hoe het gaat, smeren een broodje en pakken kleine dingen op die er te doen zijn. Er is gekeken of er een klik is. Dat is prettig, het blijft ook echt bij deze twee, zo bouwen ze een band op. Ze kwamen van tevoren ook echt kennismaken, dat doen ze keurig. Mijn moeder vindt het geweldig en praat lekker mee.”

Mantelzorg ontlasten

Saar aan Huis is vervangende mantelzorg als de mantelzorg om wat voor redenen uitvalt en het niet meer kan, vertelt Monique van Beek van de organisatie: “Nu met corona komt het nogal eens voor dat de mantelzorg teveel wordt en zoon of dochter er doorheen zit, maar er kunnen allerlei zijn om ons in te schakelen. De Saars kunnen licht huishoudelijk werk doen, een uitstapje maken, maar ook samen eten en helpen bij dementie. Onze Saars hoeven niet op hun klokje te kijken. Het sociale aspect is bij ons heel belangrijk. Er moet ook een persoonlijke match zijn, want mensen krijgen bij ons een vaste Saar die langskomt.”

Swiebertje

‘Saar’ Lina van Elst (53) voelt zich op en top Saar. “Maar ik loop niet met een schortje voor hoor!”, zegt ze lachtend. “Met de manier waarop wij werken kunnen we absoluut meer aandacht geven dan bijvoorbeeld de thuiszorg. Dat is ook wel logisch, want zij hebben maar zoveel tijd voor hun cliënten en moeten dan weer verder omdat er andere mensen op hen wachten. Ik vind dit werk juist zo leuk omdat we de mensen persoonlijke aandacht kunnen geven. Ik heb het gevoel echt iets te kunnen betekenen. Even een praatje, een kam door iemands haar, de kussens opschudden, de handen lekker insmeren of even stofzuigen als de kapster is geweest, maar ook samen een woordpuzzel maken of mandala inkleuren.”