Vuurwerkverbod rond Venhuizen

Algemeen
Siervuurwerk.
Siervuurwerk. Foto: Pixabay.com

In het weidegebied Venhuizen en polder de Drieban is het definitief verboden om vuurwerk af te steken. De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben gisteren ingestemd met een voorstel van de Partij voor de Dieren om vuurwerk in zogenaamde stiltegebieden definitief onmogelijk te maken.

Het weidegebied Venhuizen en polder de Drieban is een van de stiltegebieden waarvoor het verbod geldt. Dit stiltegebied bestaat uit een serie polders rond Venhuizen die samen een uitgebreid weidegebied vormen. Het is een broed- en trekplaats voor vele vogelsoorten. Er zijn ook enkele kampeergelegenheden in het gebied.

Stiltegebied

Een stiltegebied is gericht op het bewaken van rust en natuurlijke geluiden van flora en fauna, maar tot gisteren was het in praktijk nog mogelijk om in het gebied vuurwerk af te steken.Het verbod is vastgelegd in de nieuwe, veelbesproken Omgevingsverordening van provincie Noord-Holland. In eerste instantie was nog met een ontheffing mogelijk om toch vuurwerk in stiltegebieden af te steken, maar de Partij voor de Dieren maakt daar nu een eind aan.

Gezond en groen

Statenlid Ines Kostic (PvdD): “Stiltegebieden zijn schaarse stukjes Noord-Holland waar mens en dier echt rust kunnen vinden. Dat moet je koesteren, niet verknallen door vuurwerkfeestjes mogelijk te maken. Vuurwerk is bovendien zeer milieuonvriendelijk en een meerderheid van burgers wil een algemeen vuurwerkverbod. Dit is een belangrijke stap in bescherming van een gezonde en groene leefomgeving.” Op de website van provincie Noord-Holland is precies te zien welke gebieden als stiltegebieden zijn aangewezen en waar dus vanaf nu geen vuurwerk meer mogelijk is. Naast weidegebied Venhuizen en polder de Drieban gaat het om onder andere grote delen van Texel, Wieringen Noord en Zuid, Robbenoordbosch, De Weere, Het Grootslag, Petten, Schoorlse Duinen, Bergermeer en omstreken, Starnmeerpolder, Kennemerduinen, Ilperveld, Ransdorp Holysloot, Bovenkerkerpolder en Vechtplassen en -polders.

Omdat de stemming digitaal heeft moeten plaatsvinden, is de stemming volgende week pas definitief nadat de Statenleden hun stem ook per post hebben bevestigd.