Beroepsprocedure Raad van State van de baan voor Zuiderzeemuseum

Algemeen
Stephan Warnink, directeur ZZM, wil bouwen aan een goede relatie met Droomparken.
Stephan Warnink, directeur ZZM, wil bouwen aan een goede relatie met Droomparken. Foto: Ed Lonnee

Het Zuiderzeemuseum (ZZM) in Enkhuizen ziet definitief af van de beroepsprocedure bij de Raad van State inzake de ontwikkeling van het recreatiegebied Enkhuizerzand. Met het bestemmingsplan, dat op 29 september 2020 door de gemeenteraad van Enkhuizen is vastgesteld, is voldoende tegemoet gekomen aan de bezwaren van het Zuiderzeemuseum.

Museumdirecteur Stephan Warnik kijkt uit naar een positieve samenwerking met OREZ/ Droomparken, de ontwikkelaar van het recreatiegebied Enkhuizerzand. “Dit bestemmingsplan vormt een goede basis waarop beide partijen elkaar als goede buren in de toekomst kunnen versterken”, aldus Stephan Warnik.

Bezwaarprocedure

Het museum ziet om twee redenen af van de bezwaarprocedure. Er is in het nieuwe bestemmingsplan tegemoetgekomen aan de bezwaren van het ZZM en in de afgelopen periode is met Droomparken gewerkt aan een goede verstandhouding, aldus Stephan Warnink, directeur van het ZZM. “Nadat in een eerder stadium al tegemoet was gekomen aan het weghalen van de landtongen met huisjes in het water, de hoogte van de huisjes en de afstand tot het museum is nu ook rekening gehouden met het volgende: de unieke cultuurhistorische waarde van het museum is nu wél in het bestemmingsplan opgenomen. Hiermee zijn de zichtlijnen en ambachtelijke activiteiten die horen bij de beleving van het buitenmuseum in regels vastgelegd. Dat biedt een extra borging voor in de toekomst. Daarnaast zijn min of meer administratieve zaken van bestaande activiteiten, zoals de zelfstandige horeca en de uitvoering van evenementen, nu wel goed geregeld in het bestemmingsplan.”

Recreatiegebied Enkhuizerzand

Warnik kijkt uit naar een positieve samenwerking met OREZ/ Droomparken, de ontwikkelaar van het recreatiegebied Enkhuizerzand. “Dit bestemmingsplan vormt een goede basis waarop beide partijen elkaar als goede buren in de toekomst kunnen versterken,” aldus Stephan Warnik. “De afgelopen periode hebben wij Droomparken leren kennen als een organisatie waarmee goede afspraken te maken zijn. Als buren die actief zijn op de toeristische markt kunnen wij elkaar goed helpen en versterken. Dit werd al duidelijk bij de realisatie van de tijdelijke corona parkeerplaats voor het museum en de BankGiroloterij ‘glamping’ afgelopen zomer.”

Relatie Droomparken - ZZM

Voor de toekomst zien beide partijen daarom ook nog veel meer win-win situaties zoals met gezamenlijke arrangementen en promotie. Van Warnink: “Dit alles bij elkaar maakt dat het museum vertrouwen heeft in de toekomstige samenwerking met Droomparken en daarmee het beroep bij de Raad van State heeft ingetrokken.”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda