Horeca Enkhuizen: cafe’s en restaurants gaan hoe dan ook open op 17 januari

Algemeen
Horeca Enkhuizen is tweede horecalockdown zat en komt in opstand.
Horeca Enkhuizen is tweede horecalockdown zat en komt in opstand. (Foto: Rodi Media)

“Als horeca voelen wij ons door politiek Den Haag in het hemd gezet”, zegt Thomas de Boer, eigenaar van het Strandpaviljoen en interim bestuurder van de horeca ondernemersvereniging Enkhuizen is boos. “Voor sommigen ondernemers kan het zo niet langer meer, het water loopt in de mond.” Wat er ook gebeurt de horeca in Enkhuizen gaat 17 januari open en blijft dan open ongeacht hoe het dan gaat met de coronabesmettingen.

Landelijk zegt de horeca massaal het vertrouwen in het kabinet op. De koninklijke horeca-afdeling Enkhuizen staat achter de landelijke oproep om 17 januari 2021 op te gaan. En vooral open te blijven, staat in een verklaring van Koninklijke Horeca Nederland, die door Horeca Enkhuizen wordt ondersteund. Horeca Enkhuizen is daarmee één van de vijftig lokale KHN-afdelingen die hebben besloten om half januari 2021 de deuren weer te openen, ongeacht hoe het gaat met de coronabesmettingen.

Steunoverheid blijft uit

Het voornemen lekte eerder al uit toen het nog slechts een optie was die werd overwogen. Nu voldoende steunmaatregelen vanuit het kabinet uit lijken te blijven, kan de horeca niet anders meer, zegt Koninklijke Horeca Nederland. Op de lijst van deelnemende afdeling staat onder andere Enkhuizen, maar ook Alkmaar en De Bollenstreek. “Er moet iets gebeuren. Voor de horecaondernemers in deze regio’s en steden is de maat nu echt vol. Een directe aanleiding hiervoor zijn de uitspraken van Hugo de Jonge die hij vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer deed tijdens een minipersconferentie. Daarin kondigde hij onder andere aan dat ‘We ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari’. De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche, heeft deze meer dan 50 KHNafdelingen noodgedwongen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie. Verantwoord opengaan per 17 januari.”

We staan op het punt te verzuipen

“In zijn mediaoptreden heeft Minister Hugo de Jonge zich - zonder medeweten van de Tweede Kamer en andere brancheorganisaties - uitgelaten over de duur van deze tweede lockdown. Hierdoor heeft hij alle vormen van toekomstperspectief in één keer volledig weggeblazen”, schrijft Horeca Nederland verder in de verklaring. “Tot eind januari of zelfs nog langer de deuren dicht kan gewoon niet. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol”, aldus Johan de Vos, woordvoerder namens al deze afdelingen.

Waarom 17 januari?

“De datum dat we onze deuren openzetten is heel bewust gekozen. Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen! Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven. Dat willen we voorkomen. Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is”, licht De Vos toe.

Veilige horeca

“De horeca heeft na de eerste lockdown al bewezen een absolute veilige omgeving en één van de meest gereguleerde sectoren van Nederland te zijn. Gedurende de korte tijd dat we toen open waren, hebben we er álles aan gedaan om de gezondheid en veiligheid van onze gasten te garanderen. En dat is door de cijfers van het RIVM, vlak voor onze tweede sluiting, gelukkig ook bevestigd. De horeca had een aandeel van slechts 2,6 procent. Dat en de inmiddels absolute financiële noodzaak heeft ons doen besluiten om - met strikte inachtneming van het reeds bekende én goedgekeurde protocol van KHN - weer open te gaan. Onze deuren móeten open Als KHN is er maandenlang getracht oplossingen aan te dragen, uit te werken, protocollen te maken. Dit om samen door en uit deze crisis te komen. Na acht maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat ‘samen’ nihil is geweest.”

Gemeentelijke steun

“Daar waar de gemeentelijke overheden over het algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen en nog steeds doen, heeft het kabinet hier hopeloos in gefaald. Zoals de gevraagde - veel te hoge - eigen bijdragen van ondernemers om aanspraak te kunnen maken op niet toereikende maatregelen, bijvoorbeeld een TVL die minimaal 75 procent had moeten zijn en een NOW die ook écht 90% had moeten dekken. Waar het bij de NOW nu veelal neerkomt op een gemiddelde eigen bijdrage van 40% van de ondernemers. De inmiddels absolute financiële noodzaak, het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en met name ook het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari 2021 en blijven open.”

Het gebrek aan perspectief breekt op

“Het is vele ondernemers een doorn in het oog dat ze geen enkele vorm van perspectief krijgen vanuit de overheid. Al maanden niet. Keer op keer moeten zij viavia vernemen wat er eventueel staat te gebeuren. Of wat de nieuwe maatregelen zijn. Plus het gebrek aan begrip en respect vanuit het kabinet voor onze branche die op sterven na dood is’’, zegt De Vos.

Al deze KHN-afdelingen zijn zich ervan bewust dat KHN Landelijk alles in het werk heeft gesteld - en nog steeds stelt - om bij het kabinet de noodzaak daarvan aan te kaarten. Dit is blijkbaar niet goed genoeg doorgedrongen en plaatst ons dus in een positie waarin we niet anders kunnen dan onszelf te redden, aldus het vandaag verschenen pamflet. “Anders gaat 50% van de ondernemers in deze prachtige branche failliet. Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan.”

Gezondheid staat op één

“Wij benadrukken dat met het opstellen van onze protocollen de gezondheid van onze gasten en medewerkers op één stond. En vooral, nog steeds staat. Daarom spreken wij bij deze nogmaals ons diepe respect uit voor alle zorgmedewerkers in Nederland. We steunen jullie volop. We zien wat jullie doen in deze bijzondere tijd en helpen waar mogelijk. Door bijvoorbeeld onze medewerkers massaal in te zetten in de zorg en straks onze protocollen streng te volgen. Open volgens goedgekeurd protocol Alle aangesloten afdelingen en losse ondernemers openen hun deuren op 17 januari volgens de strikte protocollen die door KHN in een eerder stadium zijn gemaakt en door de overheid zijn goedgekeurd. Maatwerk, waarbij rekening is gehouden met iedere bedrijfsvorm binnen de horecabranche. Hierin hanteren wij normen die gelijkwaardig zijn aan de normen in andere sectoren, zoals de retail. Het gelijktrekken van deze normen voor de horeca is inmiddels niet meer dan logisch, want wij zijn ervan overtuigd dat we op basis van dezelfde – of zelfs betere - voorwaarden als winkels en openbare locaties kunnen opereren. Wij openen onze deuren veilig en verantwoord en daar staan we 100 procent achter. Alles op veilige afstand en volgens de normale openingstijden.”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda