Westerhof probeert op te krabbelen na corona dieptepunt

Algemeen
Dinsdagochtend 5 januari overleed nog een bewoner aan de gevolgen van corona.
Dinsdagochtend 5 januari overleed nog een bewoner aan de gevolgen van corona. (Foto: Stockfoto)

In verzorgingstehuis Westerhof in Enkhuizen zijn afgelopen maandag en dinsdag alle kamers van de door corona overleden bewoners schoongemaakt zodat dierbaren de achtergebleven spullen kunnen opruimen. “Een flexibel team van zorgmedewerkers houdt intussen de boel gaande”, aldus woordvoerder Els Harder. Een traumadeskundige staat klaar om het personeel bij te staan. Een gedragsdeskundige is permanent aanwezig ter ondersteuning van de bewoners.

Verzorgingstehuis Westerhof, onderdeel van WilgaerdenLeekerweideGroep, heeft zwaar geleden onder corona. Zeventien bewoners zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus; de zeventiende bewoner overleed dinsdag 5 januari. 

Afgelopen maand traumatisch

In een maand tijd raakten vrijwel alle bewoners besmet, stierf meer dan de helft van hen en werd zeventig procent van de verzorgenden ziek door het virus. Nog steeds is één bewoner goed ziek: “We maken ons over deze cliënt zorgen”, aldus de woordvoerder. De bewoners die het coronavirus hebben overleefd, mogen sinds deze week uit quarantaine en van hun kamers af.

Meer dan helft bewoners Westerhof overleden aan corona

De impact is groot. “Bewoners zijn uit hun ritme en uit hun doen. Het is voor hen zwaar om mee te maken”, zei Harder eerder al. Voor de bewoners is continu een gedragsdeskundige beschikbaar om hen te ondersteunen. Voor het personeel is een coach op locatie waar zij met hun verhaal terechtkunnen. Binnenkort wordt daar een traumadeskundige aan toegevoegd, aldus de woordvoerder. “Ook voor veel verzorgenden is het heel zwaar. Zij komen na zelf ziek geweest te zijn terug op hun werk en treffen veel lege kamers. Dat is heftig om te zien.”

Veel emoties bij verzorgenden

Zeventig procent van de personeelsleden is zelf ziek geworden. Lang nog niet iedereen is al terug, zegt Harder. “Corona is niet zomaar een ziekte. Er is wel een piek geweest, maar de ziekte fluctueert. Je kunt een paar dagen ziek zijn, maar voor veel mensen is het echt wel iets langdurigs. Je kunt er maanden ziek van zijn.” De druk op de zorg is nog steeds groot. Er wordt gewerkt met een flexibel zorgteam nadat een oproep is gedaan om extra te werken op locatie Westerhof. Het flexibele team houdt de boel draaiende, aldus Harder. “De verzorgenden zijn nog lang niet allemaal terug op hun oude plek.” Hoe lang het gaat duren dat het op Westerhof weer de oude is, laat zich nog niet voorspellen. “We hebben nog geen 100 procent team staan op Westerhof, maar dat hebben we op dit moment op geen enkele locatie.”

‘Lege kamers is heftig om te zien’

De eerste coronagolf kwam Westerhof ongeschonden door. Tot begin december 2020 had Westerhof geen enkele besmetting gehad, aldus de woordvoerder. “Westerhof was nog helemaal schoon. Het is een lastig virus. Je kunt mensen ook besmetten zonder dat je het weet omdat je geen of nauwelijks klachten hebt.”

Dinsdagochtend 5 januari overleed nog een bewoner aan de gevolgen van corona.