Corona: grote impact op de omgeving

Algemeen
De impact op de omgeving is groot.
De impact op de omgeving is groot. (Foto: Rodi Media)

ENKHUIZEN - Inmiddels zijn honderdduizenden Nederlanders positief getest op corona. Corona no big deal! De meeste mensen die besmet raken met corona hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder opgenomen te hoeven worden. Zelfs als je niet zo ziekt wordt, weet iedereen dat de situatie ernstig is. Dat behoeft geen uitleg. Toch, wat doet een positieve testuitslag mentaal met je?

Marianne Barendsen keek raar op toen ze binnen 24 uur na de test vernam dat ze positief was getest op corona. “Ik was een beetje neusverkouden. Stelde niets voor, maar je laat je toch testen omdat dat nu eenmaal zo hoort.” Het was haar eerste keer. “Ik dacht nog toen ik de teststraat uitreed, nou dan hoor ik er nu na bijna tien maanden corona in Nederland echt bij!”

Waardedaling huis

In eerste instantie is er verbazing en verbijstering en gaat ze nadenken hoe ze er aan gekomen kan zijn. Want ze heeft toch alle maatregelen in acht genomen? Anderhalve meter afstand, handen wassen. Ze maakt nog grapjes met de buurvrouw. “Die riep mij gekscherend toe: Ga je je huis verkopen voordat ie in waarde daalt? Je voelt je toch een beetje een melaatse. Heel gek, alsof je vies bent.” Grappend naar haar partner: “Nu kan ik aanwenden dat ik de komende tijd te moe ben om klussen in huis te doen.”

Lichte paniek en thuisquarantaine

Echt vrolijk is het niet. Er ontstaat zelfs lichte paniek als ze nadenkt over wat ze nu moet doen. Want die verstopte neus van een dag geleden heeft ze niet meer. “Gek dat je na al die tijd coronabesmettingen in Nederland op zo’n moment niet precies weet hoe lang je in quarantaine moet. Is dat veertien dagen thuis? Of stopt de thuisisolatie al na 24 uur klachtenvrij?” 

Klachtenvrij corona

Al met al een ‘boeiende ervaring’: “Arnout C. van bron- en contactonderzoek heeft me goed en duidelijk door het protocol geleid. Het is boeiend om een week met jezelf opgescheept te zitten. Dat leidt tot nieuwe inzichten. Ik ben me enorm bewust van de mazzel geen klachten te hebben. Maar ook de impact op de eigen omgeving heb ik onderschat. Zeker diegenen voor wie ik de eerste ben met corona hebben zich zorgen gemaakt.”