Van bankje Compagnieshaven Enkhuizen naar Hong Kong - The Dutch Bench

Algemeen
Enkhuizer haven-bankje gemaakt door kunstenaar uit Hong Kong.
Enkhuizer haven-bankje gemaakt door kunstenaar uit Hong Kong. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Hongkongnese kunstenaar Kamhan Siu, visual artist, heeft het bankje bij de vuurtoren van de Compagnieshaven in Enkhuizen vereeuwigd in een kunstwerk, vertelt Corinne de Kroon uit Enkhuizen: “In De Drom van begin dit jaar was een foto van mij geplaatst: winter in Enkhuizen. Een foto van een bankje bij het vuurtorentje van de Compagniehaven, met een dikke laag ijspegels erop. Een vriend van Kamhan Siu uit Enkhuizen heeft die foto gezien en de foto uit de krant naar haar doorgestuurd.”

Compagnieshaven Enkhuizen

Kamhan Siu is een kunstenaar/ visual artist uit Hong Kong en ze is meerdere malen in Nederland geweest. Eén van de kunstwerken die zij gemaakt heeft is Het Dutch Bench project, vertelt Corinne: “Het voor ons zo algemene bankje dat overal in Nederland op openbare plekken te vinden is, in parken, stations en natuurlijkgebieden en op pleinen en dijken. Vaak in verschillende vormen, maar over het algemeen van hout of materiaal wat op hout lijkt en met een rugleuning. Geïnspireerd door het Hollandse bankje heeft ze een bank gemaakt die met sneeuw bedekt is.”

Foto in lokale krant De Drom vindt weg naar Azië

Ondertussen hangt de foto van Corinne in Hong Kong. “Hoe bijzonder is dat! Na onderling contact heb ik de foto laten afdrukken op posterformaat en laten versturen naar Hong Kong. Binnen twee weken was de poster al in Hong Kong afgeleverd. De poster hangt nu in de studio van Kamhan.”

The Dutch Bench

Op dit moment staat The Dutch Bench in Nederland in het European Ceramic Workcentre in Oisterwijk. Kamhan is geïnteresseerd in de geschiedenis en het ontwerp van het bankje, maar het is lastig hier informatie over te achterhalen. Mocht iemand informatie over het bankje hebben en dit willen delen, dan kan is Kamhan te bereiken via Facebook Kamhan Siu. Ook persoonlijke herinneringen of momenten aan het bankje zijn welkom.