Fred Perrier haalt met dierenambulance gewonde dieren op in West-Friesland

Algemeen
"Zwanen hebben vaste broedplekken. Als er dan vreemde zwanen in hun territorium komen, worden dat heftige gevechten."
"Zwanen hebben vaste broedplekken. Als er dan vreemde zwanen in hun territorium komen, worden dat heftige gevechten." (Foto: aangeleverd)

Zwaan met een gebroken vleugel? Zwerfkatjes op de parkeerplaats? Gewonde hond langs de autoweg? De Dierenambulance Hoorn e.o. gaat erop af! Een team van ruim dertig vrijwilligers is paraat om dieren te helpen. Voorzitter Fred Perrier: “Eigenlijk is iedereen geschikt om op de dierenambulance te werken. Als je maar van dieren houdt, en je wat wilt leren.”

Twee dierenambulances scheuren dag en nacht, zeven dagen per week, door West-Friesland om dieren te helpen. Gewonde dieren, zwerfdieren, dieren die naar de dierenarts moeten en soms ook dode dieren: de dierenambulance is er voor ze allemaal.

“Gelukkig hebben we die twee ambulances in bruikleen gekregen van Stichting Dierenlot, want die dingen zijn peperduur. Voor de rest draait onze organisatie uitsluitend op vrijwilligers. We zijn afhankelijk van donaties en giften.”

De hort op

Het voorjaar is voor Fred en andere vrijwilligers een drukke tijd. “Helaas hebben we veel verkeersslachtoffers, negen van de tien keer katten. In het voorjaar gaan ongecastreerde katers en ongesteriliseerde poezen de hort op, de liefde achterna. Ze gaan verder van huis en ze zijn onvoorzichtig, ze hebben alleen maar oog voor elkaar. Dat loopt vaak niet goed af. Het ophalen van aangereden dieren is een minder prettige kant van ons werk, waar nieuwe vrijwilligers aan moeten wennen. Ook voor mij, en ik werk nu veertien jaar op de ambulance, kan het nog lastig zijn. Gelukkig zitten we altijd met z’n tweeën op een ambulance, dus je kunt elkaar steunen en er met elkaar over praten, zodat je niet met een rotgevoel naar huis gaat.”

Kale vogels

Alles fladdert en bloeit, en Fred staat soms met de meest vreemde kale vogeltjes in zijn handen. “Kleine vogeltjes vallen uit het nest, soms worden ze uit het nest gegooid. Die brengen we snel naar de Bonte Piet, waar ze er alles aan doen om ze in leven te houden. Regelmatig hebben we meerkoeten in de wagen, en zelfs voor de zoveelste meerkoet spannen ze zich in bij de Bonte Piet.”

Vechtende zwanen

Wat de raarste dieren zijn die hij heeft opgehaald? “Dat wordt altijd gevraagd als we een presentatie geven op school. Een grote leguaan, dat was toch wel bijzonder. En laatst moesten we ergens een kleinere hagedis ophalen, uit India. Een paar keer moesten we een slang vangen” vertelt Fred. “Maar ook vechtende zwanen uit elkaar halen is indrukwekkend. Zwanen hebben vaste broedplekken. Als er dan vreemde zwanen in hun territorium komen, worden dat heftige gevechten. Daar moeten wij dan tussen springen, om de indringers naar een andere plek te brengen. Best lastig: welke zwanen horen bij elkaar?”

Collega’s gezocht

Werken op de dierenambulance is spannend en dankbaar werk. Fred zoekt nieuwe collega’s, die zich willen inzetten. “Iedereen die een redelijke conditie heeft, nieuwe dingen wil leren en van dieren houdt, is van harte welkom. De fijne kneepjes leer je terwijl je hier werkt, inzet en enthousiasme zijn het belangrijkste.”

Iets voor jou? Vrijwilliger worden op de dierenambulance? Neem contact op met Vrijwilligerspunt Westfriesland via info@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.