Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen 21 mei 1572/2021

Algemeen
Dit jaar geen straatscènes tijdens de Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen donderdag 21 mei.
Dit jaar geen straatscènes tijdens de Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen donderdag 21 mei. Foto: archief

ENKHUIZEN - De historische manifestatie Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen 21 mei 1572 wordt ook dit jaar niet gevierd. Dat laten de coronamaatregelen niet toe. Vlaggen kan wel. Ook is er een diapresentatie van historisch journalist Walter Haentjes.

Het waerachtige verhaal van de opstand ende bevrijdingh van Enckhuijsen op 21 mei 1572

Jaarlijks viert Enkhuizen uitbundig dat de stad als eerste stad in de Noordelijke Nederlanden de kant van de Prins van Oranje koos. Dit jaar geen gespeelde scènes, maar een diapresentatie van historisch journalist Walter Haentjens op de website van Vereniging Oud Enkhuizen. Een diapresentatie over de burgerij die zich - zonder bloedvergieten - bevrijdde van de Spaanse overheersers: een rumoerige periode tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Live opgenomen in de prachtige Waag, met een voorwoord van Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen.

Vlaggen uit

Ook roept het comité 21 mei 1572 op om - net als vorig jaar - massaal te vlaggen. Lies Turksma: “Normaal gesproken is op die avond niet alleen de Zuider Havendijk, maar de hele stad als een plaat uit een geschiedenisboek. We hopen dat iedereen dit jaar toch wil vlaggen om niet te vergeten dat de burgerij zich toen, zonder bloedvergieten, heeft bevrijd van de Spaanse overheersers. Vlagt u donderdag 21 mei ook mee?”

Opstand ende Bevrijdingh 2022: 450 jaar

Volgend jaar, in 2022, is het 450 jaar geleden dat de opstand plaatsvond en zal er landelijk, regionaal en lokaal veel aandacht zijn voor de geboorte van Nederland als onafhankelijke Staat.

De presentatie is te vinden op de website van Vereniging Oud Enkhuizen.

Belangrijk moment in Enhuizer geschiedenis.
Afbeelding