Nederland versoepelt sneller

Algemeen
Restaurants mogen vanaf 26 juni tot middernacht open blijven.
Restaurants mogen vanaf 26 juni tot middernacht open blijven. (Foto: Pexels)

REGIO - Het hing al even in de lucht, maar Nederland gaat steeds meer van het slot. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge gaven vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt sneller dan verwacht naar beneden, waardoor versoepelingen versneld kunnen doorgevoerd. De maatregelen op een rij: 

Mondkapjesplicht 

De mondkapjesplicht wordt per zaterdag 26 juni afgeschaft, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dit op advies van het OMT, mits de de anderhalvemeterregel van kracht blijft. Als die afstand bewaard kan worden, zijn mondkapje niet meer nodig. Dat is de reden dat de mondkapjes in het ov blijven voorlopig wel blijven. 

EK

Ook het EK Voetbal kijken in bijvoorbeeld een binnenlocatie kan dus straks, wel met vaste zitplaatsen die op 1,5 meter staan van anderen buiten het eigen huishouden. Als steden EK-feestjes op pleinen willen houden, moeten ze daar een evenement van maken, zodat met coronatoegangsbewijzen gewerkt kan worden.  

Bezoekregeling 

Het advies om maximaal 4 personen per dag te ontvangen wordt vanaf 26 juni uitgebreid naar onbeperkt. 

Sport

Amateursportwedstrijden, ook met publiek, mogen weer

Horeca 

De openingstijden van de horeca worden verruimd van 22.00 uur naar ‘vrij’. Horeca binnen alleen met vast plaats. Ook theaters, musea en bioscopen mogen meer bezoekers toelaten. Discotheken mogen vanaf 26 juni ook weer open, bezoekers moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien of een bewijs dat je virus hebt gehad – via de CoronaCheck app.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt gedeeltelijk. Als je bijvoorbeeld op kantoor anderhalve meter afstand kunt houden van collega’s, kun je weer naar je werk gaan. Op kantoor werken mag de helft van de tijd, mits anderhalve meter afstand haalbaar is.

Basisregels 

De basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en thuisblijven bij gezondheidsklachten, blijven in eerste instantie tot minimaal half augustus van kracht. Dat heeft het OMT aan het kabinet geadviseerd.