Minder meldingen koolmonoxide- vergiftiging Noord-Holland

Algemeen
Een cv-ketel wordt gecontroleerd.
Een cv-ketel wordt gecontroleerd. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In Nederland werden in 2020 bijna 1800 meldingen gedaan van een koolmonoxideongeval. Dat blijkt uit onderzoek van Univé in samenwerking met Alarmeringen.nl. Hoewel het aantal huishoudens waar het giftige gas voor problemen zorgde lager lag dan in de twee jaren ervoor, waren de regionale verschillen aanzienlijk. Ten opzichte van 2019 daalde het aantal gevallen in Noord-Nederland met bijna driekwart, terwijl in het zuiden van het land ruim zes keer zoveel koolmonoxidemeldingen werden gedaan.

Flinke daling Noord-Holland

Koolmonoxide (CO) is een kleur- en geurloos, giftig gas dat ontstaat bij verbranding. Gebrekkige afvoer, een verkeerde manier van stoken of een defect verwarmingstoestel, zoals een kachel, geiser of cv-ketel, kan ervoor zorgen dat het gas vrijkomt in een woning. Wat voor bewoners risico’s geeft op koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks overlijden gemiddeld 10 tot 15 Nederlanders aan de gevolgen van vrijgekomen koolmonoxide, terwijl daarnaast zo’n 200 slachtoffers door het gas in het ziekenhuis belanden.

Incidenten koolmonoxide

Hoewel de provincie het aantal gevallen van koolstofmonoxidevergiftiging met ruim een kwart zag dalen ten opzichte van het jaar ervoor, werden vanuit Zuid-Holland veruit de meeste incidenten gemeld in 2020. Met bijna 900 meldingen bleef het de nummers 2 en 3 in het overzicht van Alarmeringen, Noord-Holland (383) en Noord-Brabant (163), ruimschoots voor. Drenten bleven het veiligst voor koolmonoxide. Met slechts negen gevallen kwam het aantal meldingen hier ruim vier keer lager uit dan in 2019. De opmerkelijkste stijger was Limburg, waar na slechts twee meldingen in 2019 koolmonoxide bijna 50 keer toesloeg in het jaar erop.

Koolmonoxidemelder

Omdat koolmonoxide geen kleur en geur heeft, is het gas zintuigelijk niet waarneembaar. Hoewel het daardoor bewoners op een levensgevaarlijke manier kan verrassen wanneer het niet goed wordt afgevoerd, heeft slechts een kwart van de Nederlanders een koolmonoxidemelder in huis. Aldus onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting in 2020. Volgens dezelfde peiling heeft 72 procent ook geen idee hoe zo’n CO-melder effectief geplaatst moet worden. 

Sowieso denkt de helft van de Nederlanders dat ze het risico op koolmonoxidevergiftiging niet lopen, terwijl het deel dat ten onrechte denkt dat alleen oudere cv-ketels en andere verwarmingstoestellen op leeftijd dit gevaar veroorzaken nog groter is.