Provincie wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

Algemeen
Provincie Noord-Holland wil meer scholen aan zonne-energie helpen, samen met stichting Schooldakrevolutie.
Provincie Noord-Holland wil meer scholen aan zonne-energie helpen, samen met stichting Schooldakrevolutie. Foto: zonnepanelen.jpg

REGIO - Provincie Noord-Holland wil - met stichting Schooldakrevolutie - zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen op schooldaken omdat uit onderzoek is gebleken dat dit succesvol is. 

De provincie heeft proeven laten evalueren door onderzoeksbureau AEF. Het ging om testen met zonne-energie op bedrijfsdaken, agrarische daken en schooldaken. De provincie wil blijven samenwerken met stichting Schooldakrevolutie. Deze stichting ondersteunt gemeenten en schoolbesturen bij de verduurzaming van schoolgebouwen. 

Stichting Schooldakrevolutie

De aanpak van stichting Schooldakrevolutie komt als beste naar voren. Dit succes is voornamelijk te wijden aan de bekendheid, en daarmee het vertrouwen, van Schooldakrevolutie bij gemeenten en scholen. Het evaluatierapport stelt dat de markt voor zonnepanelen op daken goed is ontwikkeld en al voldoende gesubsidieerd wordt door het Rijk. Waar nog wel winst te behalen is, is subsidiëren van innovaties die nog in ontwikkeling zijn, en nog niet rendabel, maar wel veel potentieel hebben. 

Slim parkeren met zonne-energie

Een Solar Carport (een auto-overkapping met geïntegreerde zonnepanelen) is hier een goed voorbeeld van. Samen met de gemeente Rotterdam heeft de provincie Noord-Holland al een tool gelanceerd die laat zien waar parkeerterreinen slimmer benut kunnen worden door overdekt parkeren te combineren met de opwekking van zonne-energie.

Elektriciteitsnet

De provincie onderzoekt of zij de ontwikkeling hiervan kan subsidiëren. Vanwege krapte op het elektriciteitsnet waren proeven op agrarische daken niet altijd succesvol. De provincie wil investeren in oplossingen hiervoor. De aanpak voor bedrijfsdaken wil de provincie samenvoegen met de aanpak voor energiebesparing van bedrijventerreinen. Dat blijkt effectiever.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda