Graveerdagen in de Westerkerk

Algemeen
Orgelbouwer Johan Zoutendijk die aan het graveren is
Orgelbouwer Johan Zoutendijk die aan het graveren is Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Zaterdag 7 augustus en zondag 12 september zijn er speciale graveerdagen in de Westerkerk in Enkhuizen voor een inscripite naar keuze in een orgelpijp. De buitenkant van het orgel uit 1549 is in 2010 al gerestaureerd, maar voor de bouw van het binnenwerk is nog veel geld nodig. Iedereen die het orgel een warm hart toedraagt, kan bijdragen door een orgelpijp te sponsoren via de website.

Bij orgelpijpen vanaf 250 euro is het mogelijk een inscriptie naar keuze in de pijp te laten schrijven. Tijdens de speciale graveerdagen kunnen bezoekers ter plekke een pijp sponsoren en laten graveren. Op die dagen, van 11.00 tot 16.00 uur, is ook de orgelbouwer aanwezig en kan er een kijkje genomen worden in het orgel in aanbouw. Een foto met de gesponsorde pijp, en luisteren hoe deze klinkt, hoort er dan ook bij. Sponsoren is mogelijk met elk bedrag, maar inscripties kunnen alleen gemaakt worden in de grotere pijpen. De sponsorprijs daarvan is vanaf 250 euro. 

Historie orgel Westerkerk

Het orgelkas van de Westerkerk is één van de oudste en mooiste orgelkassen. Van oudsher stonden achter de frontpijpen nog veel meer pijpen. Deze pijpen zijn enkele decennia terug verwijderd en hebben plaats moeten maken voor speakers. Op initiatief van de Stichting de Westerkerk wordt een nieuw orgel gerealiseerd. Hiertoe wordt een compleet nieuw binnenwerk gebouwd achter het historische front. Zie ook: www.westerkerkenkhuizen.nl.

Verrassend Verschillend

De Westerkerk in Enkhuizen is deze zomer elke middag, behalve maandag, open voor bezoekers. De expositie Verrassend Verschillend van twaalf Enkhuizer kunstenaars is nog tot eind augustus te bezichtigen. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de kunst is voor de bouw van het nieuwe orgel.

Orgelbouwer Johan Zoutendijk die aan het graveren is
Je eigen naam, of die van een ander, in een orgelpijp: hoe bijzonder is dat!