Pluim opent de deuren: ‘Duurzame producten waar je blij van wordt’

Algemeen
Jacqueline Klouwers en dochter Jasmijn van der Klei in de winkel in wording: Pluim opent vrijdag 30 juli haar deuren.
Jacqueline Klouwers en dochter Jasmijn van der Klei in de winkel in wording: Pluim opent vrijdag 30 juli haar deuren. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - Shoppen in Enkhuizen wordt nu nog leuker. Pluim opent vrijdag 30 juli haar deuren op Westerstraat 44. Een duurzaam concept store met fijne producten waar je blij van wordt: cadeaus, verzorging, kleding en allerhande spullen die het leven iets groener en dus iets mooier maken.

‘Puur natuur voor een fijne verzorging’

Met warme stem vertelt Jacqueline Klouwers over ‘haar’ nieuwe winkel. Hoewel zij de drijvende kracht is, had ze dit niet gedaan zonder dochter Jasmijn, zegt ze. En partner Hans Metten en diens dochter Remke. “Het is een klein familie gebeuren.”

De droom van een eigen winkel maakt de geboren Enkhuizense eindelijk waar, na onder meer kapper en schoonheidsspecialiste in een vorig leven te zijn geweest en zestien jaar met kinderen te hebben gewerkt. Haar kinderen deden haar ogen openen voor de milieuproblematiek van de wereld. “Als ouder ga je nadenken: zij hebben ook recht op een toekomst met een gezonde planeet. Je wilt dat ze dezelfde mooie dingen kunnen beleven als jij. Dat gaat niet met fast fashion en fastfood. Ik wil niemand een schuldgevoel aanpraten, maar we weten dat het slecht voor ons is. Met dat bewustzijn wilde ik iets doen.”

Podium voor jonge, lokale makers

Van schoonmaakartikelen en gebruiksvoorwerpen tot verzorgingsproducten zonder microplastics, cadeautjes en kleding: de winkel heeft een breed assortiment. Jacqueline weet van elk product de herkomst: “We hebben mooie dingen van afval, materiaal dat wordt hergebruikt, en producten met zo min mogelijk verpakking van biologische makelaardij of van eerlijke, natuurlijke materialen die onder goede arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. We vinden het ook leuk om leuke, kleine bedrijfjes een podium te geven in de winkel.”

Kringloop

Ook het hele winkelintererieur komt van de kringloop, zegt Jacqueline: “Door bewust consumeren kun je fijne producten kopen waar je blij van wordt en veel langer plezier van hebt. En ja het is wat duurder, maar het voelt als verwennerij voor jezelf en voor de wereld. Je hebt het gevoel dat het een kadootje is. Soms alleen al vanwege de mooie verpakking.”

Bij voorkeur verkoopt Pluim producten uit de omgeving of uit Nederland. Denk aan: Simple Skincare, de verzogingsproducten van ZEEPZussen of de shampoobar van Helemaal Shea, maar ook de duurzaam geproduceerde jeans van Kings of Indigo en tassen van zeilstof, gemaakt door de zus van Jacqueline vinden hun weg naar de winkel in Enkhuizen. 

De naam Pluim

Hoe is de naam Pluim gekozen? Dochter Jasmijn: “Pluim is een lekker pakkende naam. Het is een heel positief woord. Een kleine opsteker die je aan jezelf geeft...” Jacqueline: “Het is een beetje alsof je een pluim krijgt voor bewust consumeren, maar dat wil ik niet te veel uitstralen. We verkopen spullen waar je blij van wordt.” Jasmijn: “Producten die belangrijk zijn voor je mentale gesteldheid.”

Vrijdag 30 juli opent Pluim de deuren. Westerstraat 44 in Enkhuizen

Jacqueline Klouwers en dochter Jasmijn van der Klei in de winkel in wording: Pluim opent vrijdag 30 juli haar deuren.