Diamanten bruidspaar: ‘We voelen ons een beetje vluchtelingen’

Algemeen
Echtpaar Schutte viert 29 juli 60-jarig huwelijk. Paul Schutte is erelid van watersportvereniging De Broekerhaven.
Echtpaar Schutte viert 29 juli 60-jarig huwelijk. Paul Schutte is erelid van watersportvereniging De Broekerhaven. Foto: Bas Hoekstra

BOVENKARSPEL - Paul (86) en Elly Schutte (84) zijn donderdag 29 juli 60 jaar getrouwd. Geen groot feest die dag, dat volgt binnenkort met het gezin. Vanwege hun diamanten huwelijk halen ze herinneringen op.

Van schuilen in Broekerhaven tot wonen in West-Friesland

26 Jaar geleden kwamen ze in Bovenkarspel wonen, vertelt Paul Schutte lachend: “We voelen ons een beetje vluchtelingen. We woonden in Amstelveen, toen werd er besloten om een landingsbaan aan te leggen en kregen we mooie vliegtuigen boven ons dak. We dachten op een gegeven moment toch maar: laat een ander daar maar van genieten!” 

Water is hun passie

Het gezin had lang een platbodem, een grundel, in de Broekerhaven liggen. “Het was een keer slecht weer toen we de Broekerhaven als schuilhaven gebruikten. Langzaam ontstond het idee: we laten ‘m hier liggen. Zo leerden we ook de omgeving kennen. Met de komst van meer vliegverkeer boven Amstelveen ontstond het idee om dichter bij het schip te gaan wonen.”

Erelid wsv De Broekerhaven

Van die verhuizing hebben ze nooit spijt gehad. Paul is erelid van watersportvereniging De Broekerhaven, waarvan hij jarenlang bestuurslid - onder andere voorzitter - was. Pas een paar jaar geleden ging de grundel de deur uit. “Die hebben we weggegeven aan zeekverkennersgroep Mercury.” Water is de passie van Paul Schutte: “Mijn moeder stuurde mij als jochie naar de zeeverkenners. Dat vond ik zo leuk dat ik naar de zeevaartschool wilde. ‘Ik ga varen, ik ga naar de zee’, zei ik altijd.” Voor de zeevaartschool werd hij afgekeurd vanwege zijn linkeroog. Een klap die hij wel even moest verwerken. Na een periode van 12 ambachten en 13 ongelukken kwam zijn oudste broer met het idee van de HTS. “Er ging een wereld voor mij open met mijn diploma weg- en waterbouwkunde.”

Geheim van goed huwelijk?

Tijdens zijn studie ontmoette hij bij toeval Elly, op een station in Roosendaal. Samen kregen ze drie zonen en hebben ze zes kleinkinderen. De rest is geschiedenis. Elly vertelt wat het geheim van een goed huwelijk is: “Praten, veel praten met elkaar. Als iets niet goed gaat, dan praat je het uit. Misschien hebben we weleens ruzie gemaakt, maar dat vergeet ik dan weer.”