Lokaal initiatief: ‘We willen helpen het bestuur te verbeteren’

Algemeen
Sjef de Wit, Henc Valkema, Jan Bruin, oud-wethouder Hendrik Boland en Ton Gobes (vlnr).
Sjef de Wit, Henc Valkema, Jan Bruin, oud-wethouder Hendrik Boland en Ton Gobes (vlnr). Foto: aangeleverd/Jaap van der Pijll

ENKHUIZEN - “Wij zijn een groepje grijze mannen dat zich zorgen maakt”, zegt Jan Bruin gekscherend. Daarmee is niets teveel gezegd. De initiatiefnemers van het burgermanifest dat de politiek in Enkhuizen moet opschudden, zijn krasse knarren - de jongste is dik 70, de oudste  85 jaar. Het leefklimaat in Enkhuizen gaat hen aan het hart. “Er moet bestuurlijk heel wat veranderen. Er gaat veel goed in Enkhuizen, maar er gaat nog meer fout en dat begint bij de gemeenteraad. Wij willen een raad die met passie en kennis en kunde onze stad gaat besturen, dan volgen in hun kielzorg de burgemeester en wethouders.” 

Inwoners lanceren manifest om bestuursklimaat te veranderen

De mannen zijn bezorgd over de manier waarop veel onderwerpen politiek en bestuurlijk worden aangepakt. Jan Bruin: “Het kan allemaal slagvaardiger. Er blijft te veel liggen. Of het duurt te lang voordat besluiten worden genomen, zoals het parkeerprobleem en het bouwen in de binnenstad dat op slot zit. Hetzelfde zien we voor de woningbouw buiten de vestingwal. De groenvoorziening... Recreatieoord Enkhuizerzand, dat gaat nu goed, maar heeft wel verschrikkelijk lang geduurd. Het kan allemaal beter. Neem het ikc (integraal kindcentrum), daar is tien jaar aan gewerkt en is nu weer afgeblazen. Dat kan gewoon niet, vinden wij. De raad is het te vaak niet eens met elkaar waardoor besluiten uitblijven en het allemaal te lang duurt.”

Onenigheid gemeenteraad

De initiatiefnemers lanceerden een manifest met daarin zes punten die de basis moeten vormen voor een raads- of coalitieprogramma voor de komende vier jaar. Bijna veertig andere inwoners en ondernemers schaarden zich achter het initiatef. De kern van het manifest is volgens Jan Bruin dat er meer ‘kennis en gezond verstand’ nodig is in de politiek. “Alle lof voor de raadsleden, het zijn allemaal hardwerkende mensen. Ga er ook maar aan staan: je bent veel uren kwijt aan het raadswerk en krijgt daarvoor slechts een kleine vergoeding. Ze zijn zeer betrokken en goedwillend, en toch komt het er niet uit. Ze hebben geen achterban en moeten veel doen in hun eentje of met een paar mensen. Het zijn stuk voor stuk aardige mensen, maar zodra ze bij elkaar zitten is de slagvaardigheid ver te zoeken. We willen nieuwe mensen enthousiasmeren voor de politiek om tot een betere politieke besluitvorming te komen.”

‘Oproep: werken aan verbinden, niet aan verschillen’

Een onmachtige politiek is ongetwijfeld niet uniek voor Enkhuizen, zegt Bruin. ‘’Maar hoe het landelijk zit, daar ga ik niet over. Mijn hart ligt bij Enkhuizen. Dat geldt voor ons allemaal. We willen dat er beter naar elkaar geluisterd en samengewerkt wordt. Daar heb je vers bloed voor nodig. De politiek lijkt nu te veel persoonlijk gedreven.” Daarnaast wordt de burger niet adequaat geïnformeerd over veranderingen. “Er wordt niet goed gecommuniceerd. De gemeente moet dienstig zijn aan de burger, die zich niet gehoord voelt, dat heeft ook te maken met de organisatie achter de raad.”

Oproep aan inwoners: Kijk wat jezelf kan doen

Het kan allemaal beter, het is niet goed op orde, maar dat betekent nog geen negatief verhaal, zegt Bruin. En het ligt ook echt niet alleen aan de raadsleden. “Wij hebben als stad alles, musea, een mooie skyline, toeristen, prachtige horeca..., maar missen samenhang en saamhorigheid. We hebben veel klagende burgers. Dat is prima, maaar neem dan ook je verantwoordelijkheid. Blijf niet langs de zijlijn staan. Kijk wat je zelf kunt doen.”

Snel actie: verkiezingen in 2022

Ze willen snel actie: in maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De hoop is dat jongeren zich aanmelden bij de poltieke partijen. “Kijk wij zijn oud, het gaat ons om een goede toekomst voor de stad. Het maakt ook niet uit voor welke partij mensen kiezen.” Een eigen politieke partij oprichten willen ze niet. “Daar zijn er al te veel van. Wij doen niet aan politiek, maar hopen dat jonge mensen ons willen helpen met de vernieuwing die nodig is. We moeten het samen doen en roepen ook ondernemers op om samen te werken voor het algemeen belang.”

Het manifest is aangeboden aan de fractievoorzitters, wethouders en burgemeester. Jan Bruin: “We hebben goede gesprekken gehad. Iedereen reageert positief en snapt wat we willen: een burgercratie waarbij de belangen van de burger voorop staan.”

Het manifest is te lezen op www.manifestenkhuizen.nl.

De belangrijkste punten van het manifest op een rij:

- Een raad die ambities stelt en besluiten neemt.

- Een raad met voldoende kwaliteit en kennis. Passie alleen is niet genoeg.

- De raad heeft recht op informatie van B&W. Ook als het gevoelig is en er bijvoorbeeld fouten zijn gemaakt.

- Het bestuur informeert de burger in begrijpelijke taal en vermeld telefoonnummer en / of e-mailadres van de behandelende ambtenaar.

- Het besuur zorgt voor continuïteit in het ambtenarenkorps zodat de kwaliteit en tijdsplanning er niet onder te lijden heeft.

- Het bestuur is dienstbaar. De burger staat voorop. Minder regels en regels meer toepassen met gezond verstand.