College van B&W presenteert Bouwstenen omgevingsvisie

Algemeen
Hoe willen we omgaan met onze leefomgeving?
Hoe willen we omgaan met onze leefomgeving? Foto: archief

STEDE BROEC / DRECHTERLAND / ENKHUIZEN - De Omgevingswet treedt op 1 juli 2022 in werking. De SED-gemeenten bereiden zich al langere tijd voor op de komst van de nieuwe wet. Om op tijd klaar te zijn en te voldoen aan de wettelijke eisen, leggen de college van B&W diverse voorstellen voor aan de gemeenteraden, waaronder de bouwstenen omgevingsvisie. Deze week worden in Stede Broec (commissie Grondgebiedzaken) en Drechterland (Rondetafelgesprekken) de voorstellen besproken. In Enkhuizen volgt de bespreking in de commissie Grondgebiedzaken in november.

De omgevingsvisie is een verplicht onderdeel van de Omgevingswet. 

Omgevingsvisie gaat over wonen, werken, natuur en voorzieningen

In de omgevingsvisie legt de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Dit gaat dus over zaken als wonen, werken, energie, natuur, verkeer, voorzieningen en de samenhang daartussen. 

Stede Broec

Wethouder Bart Nootebos: “Stede Broec is een fijne plek om te wonen, werken en leven. Dit willen we ook in de toekomst. Daarom moeten we goed nadenken over hoe we om willen gaan met onze leefomgeving. Hoe willen we in de toekomst wonen? Is er genoeg ruimte voor natuur en recreatie? En hoe gaan we om met duurzaamheid en energie? Kortom, hoe ziet Stede Broec er in 2040 uit? Om de richting voor de toekomst te bepalen maken wij een omgevingsvisie.”

Drechterland

Wethouder Yvonne Roos-Bakker: “Hoe ziet gemeente Drechterland er in 2040 uit? Hoe willen we in de toekomst wonen? Is er genoeg ruimte voor recreatie? En op welke manier gaan we om met klimaatveranderingen? De richting voor de toekomst leggen wij vast in de omgevingsvisie.”

Bouwstenen

De bouwstenen omgevingsvisie legt de basis voor de definitieve omgevingsvisie die in 2025 af moet zijn. In de bouwstenen omgevingsvisie, met als titel Meegaan met de tijd, vasthouden wat van waarde is, staat beschreven hoe de gemeenten Stede Broec en Drechterland zich willen ontwikkelen en welke ruimtelijke initiatieven en plannen daarbij passen.

Participatie inwoners

Bij het opstellen van de bouwstenen omgevingsvisie is ook de inbreng van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden meegenomen. Zij konden in mei 2021 meedenken over de toekomst van Stede Broec en Drechterland via het platform samen.stedebroec.nl en samen.drechterland.nl. Hier kwam onder ander uit dat fijn wonen in een dorpse sfeer met alles in de blauw-groene buurt. belangrijk is voor inwoners van Stede Broec. Voor de inwoners van Drechterland is onder andere aantrekkelijk wonen in een vitale en duurzame omgeving met rust en ruimte belangrijk. 

Platform

Na besluitvorming door de raad over het voorstel gaat de participatie ook de volgende fase in. Vanaf dat moment is er de mogelijkheid voor inwoners om via het platform te reageren op de inhoud. Deze reacties worden weer meegenomen in het traject richting de definitieve omgevingsvisie.

Raadsbesluit

Op maandag 11 oktober worden de bouwstenen voor Stede Broec in de commissie Grondgebiedzaken besproken. Het gehele voorstel is terug te vinden op stedebroec.notubiz.nl. In Drechterland worden de bouwstenen tijdens de rondetafelgesprekken (RTG) op 11 oktober besproken. Het gehele voorstel is terug te vinden op drechterland.notubiz.nl. Naast dit voorstel zijn er ook andere voorstellen uitgewerkt die wettelijk verplicht zijn voor het proces van vergunningverlening. De verwachting is dat de gemeenteraden in het najaar beslissingen zullen nemen over de voorstellen.