Volkssterrenwacht Orion pakt alle ruimte

Algemeen
Orion heeft kasten vernieuwd: veel informatie over verdwijnen van dinosaurussen tgv inslag en schaalmodellen van huidige ruimtewagens.
Orion heeft kasten vernieuwd: veel informatie over verdwijnen van dinosaurussen tgv inslag en schaalmodellen van huidige ruimtewagens. Foto: aangeleverd

BOVENKARSPEL - Volkssterrenwacht Orion ontvangt sinds september weer schoolklassen en andere groepen. Sinds deze maand is Orion ook weer de tweede en vierde zondagmiddag van de maand open. Kijkavonden worden georganiseerd met tijdsloten. Houd de website van volkssterrenwacht Orion in de gaten i.v.m. de datums en hoe dit werkt.

In de afgelopen maanden is er gewerkt aan vernieuwing van de inhoud van diverse vitrinekasten, vertelt Theo Mulder van Orion enthousiast. “Er is een schaalmodel gemaakt van de robotwagen die nu op de planeet Mars rijdt. Ook is er een schaalmodel 1 op 3 van de helikopter die nu op de planeet Mars vliegt. Ook is er een vitrinekast ingericht zoals men denkt in de toekomst op de planeet Mars te wonen met uitleg van hoe men denkt voedsel te kunnen kweken. Grondmonsters hebben we gekregen van de universiteit van Wageningen.”

Nieuwste ruimtevaart raket

Daarnaast is een vitrinekast ingericht met de nieuwste raket die de ruimtevaart wil gaan gebruiken voor reizen naar de maan en naar Mars. “Er is een geheel gesloten model en een groot open gewerkt model aanwezig. Hierdoor kun je zien hoe alles in elkaar past in de kop van deze raket. Ook zijn er vier vitrinekasten ingericht met alles wat te maken heeft met het uitsterven van dinosaurussen. Dit is gebeurd door een zeer grote inslag in de golf van Mexico. Er zijn versteende dinovoetstappen en een dino ei aanwezig. Ook zijn er enkele versteende dinodrollen (coproliet).”

Plattegrond Mars

Verder is vereniging Orion nog bezig met een nog wat groter project. Er is een plattegrond gemaakt van het oppervlak van Mars met enkele heuvels formaat 122x244 cm waar een robotwagen over kan rijden. Deze kan bestuurd worden via een tablet. “Hopelijk komt deze binnen enkele weken klaar.”

Volkssterrenwacht Orion

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is gehuisvest op de eerste verdieping van het Streekbos Paviljoen. Zie voor meer informatie volkssterrenwachtorion.nl. Bezoek zondagmiddag is gratis, financiële bijdrage is welkom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vernieuwde vitrinekasten voor Orion.