Expositie 75 jaar Paulus Potter in het snouck van Loosenhuis

Algemeen
Leden van de Paulus Potter kunstkring komen uit Enkhuizen en omstreken.
Leden van de Paulus Potter kunstkring komen uit Enkhuizen en omstreken. Foto: Aangeleverd

ENKHUIZEN - Dit jaar viert schildersvereniging Paulus Potter haar 75 jarig bestaan met een expositie in het Snouck van Loosenhuis. Wethouder Dorus Luyckx opent de tentoonstelling vrijdagmorgen 19 november in besloten kring. De expositie is voor iedereen te bezichtigen tot en met 28 november. 

Schildersexpositie Paulus Potter in Snouck van Loosenhuis

De Paulus Potter Kunstkring is opgericht vlak na de oorlog in 1946. De schildersgroep begon in het lokaal van de HBS aan de Westerstraat, waar de verhuur nog geregeld moest worden via het ministerie van Onderwijs, vertelt Marije Bakker, voorzitter van de kunstkring: “De schildersvereniging startte eerst met alleen mannen. Er werden toen nog behoorlijk wat eisen gesteld. Er werd goed gekeken naar de schildersvaardigheden die je had. Je moest echt wel een beetje kunnen schilderen. Er zijn toen ook allerlei schilderijen gemaakt over de Zuiderzee, dat was een belangrijk thema voor de vereniging. Al snel mochten ook dames lid worden, mits ze door de ballotagecommissie kwamen.”
Nu wordt er elke dinsdagmorgen geschilderd in de grote zaal van Herfstzon en staat plezier in schilderen voorop. “De ballotage is vrijwel verdwenen. Het schildersplezier, het leren van verschillende technieken, de bloklessen en het sociale aspect is nu ook een belangrijk gegeven.”

Moeilijk jaar kunstkring

Nadat in de jaren negentig de vereniging een ‘moeilijk jaar’ had, aldus de voorzitter, is de kunstkring in rustiger vaarwater beland. “1996 was voor ons een kentering. Een nieuwe tijd brak aan en nieuwe mensen maakten de verenging opener en transparanter.” Hoewel het een amateurschildervereniging is, is de bereidheid tot het ontwikkelen van de eigen schildersvaardigheden belangrijk. Marije: “De wil om bij te willen leren moet er wel zijn. Natuurlijk heeft ieder z’n eigen voorkeuren, de ene techniek ligt je meer dan de andere, maar we proberen de beweging erin te houden door elk kwartaal een andere docent in te huren. We vinden het leuk om de verschillende schilderstechnieken aan te leren en ermee te experimenteren. Dan merk je ook dat iedereen het toepast naar eigen kunnen. Door de bank genomen schilderen de meeste leden realistisch.”

Schilderen in Herfstzon

Al heel wat jaren wordt er elke dinsdag geschilderd in de grote zaal van Herfstzon. “De betrokkenheid op elkaar is groot. De sfeer is open en prettig. We kennen wenig verloop. De oudste leden zijn al meer dan 30 jaar lid. We organiseren elk jaar een kunstreisje waarbij we een schilder bezoeken, we doen mee aan de Boerenhoekexposities in het voorjaar en we hebben de jaarlijkse expositie in de Doopsgezinde Vermaningkerk, maar dit jaar dus in het Snouck van Loosenhuis - zoals we ook hadden bij het 65-jarig bestaan.”

Expositie kunstkring Paulus Potter Enkhuizen

Het Snouck van Loosenhuis, Dijk 36 in Enkhuizen. Expositie open van vrijdag 19 november tot en met zondag 28 november van 13.00 tot 17.00 uur. Met uitzondering van maandag 22 november. Van te voren is aanmelding gewenst via marijesmitbakker@gmail.com. Ook nieuwe leden kunnen zich aanmelden.

De Paulus Potter kunstkring: gezelligheid en serieus met het schildersvak bezigzijn.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda