Eddy de Boer, Eelko Bootsman, Tilly Singer en Fredie Schenk (v.l.n.r.) in de bamboetuin. Iedereen is tijdens Schellinkhout te Kijk van harte welkom om de kunst én de tuin te bewonderen.
Eddy de Boer, Eelko Bootsman, Tilly Singer en Fredie Schenk (v.l.n.r.) in de bamboetuin. Iedereen is tijdens Schellinkhout te Kijk van harte welkom om de kunst én de tuin te bewonderen. ((Foto: Vincent de Vries))

'De vergeten parel van Schellinkhout'

SCHELLINKHOUT - "Dit is nou écht een plek waar je je mobieltje níet mee naartoe moet nemen. Een soort wifi-vrije zone, dit hoor je zélf te ervaren! Toen ik hier voor het eerst kwam, werd ik helemaal rustig, zó mooi." Eddy de Boer praat vol enthousiasme over de bamboetuin aan de Dorpsweg in Schellinkhout. Tijdens Schellinkhout te Kijk, zondag 7 juli, exposeert hij hier met met een aantal van zijn schilderijen. Ook Tilly Singer (schilderijen) en Fredie Schenk (keramiek) laten deze dag hun werk zien in 'de vergeten parel van Schellinkhout', zoals ze het zelf noemen.

Fredie maakt deel uit van de organisatie van Schellinkhout te Kijk, dat dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt. "We organiseren dit evenement om het jaar. Het is een podium voor de inwoners van Schellinkhout om te laten zien waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Sommigen laten bijvoorbeeld hun hobby zien, anderen hun tuin waar ze trots op zijn en weer anderen houden een schuurverkoop. Behalve dat het gewoon leuk is om alles te komen bekijken, zorgt het evenement ook voor een stukje saamhorigheid. Het brengt mensen bij elkaar." Samen met 25 andere Schellinkhouters maakte Fredie de 'Passie van Schellinkhout', een kunstwerk dat zondag 7 juli om 14.00 uur door burgemeester Michiel Pijl in het bamboepark onthuld wordt. Het werk krijgt daar een permanente plek. Benieuwd naar het resultaat? Kom zondag langs!

Positieve energie

Wanneer je door de bamboetuin loopt, die verscholen ligt achter het huis aan de Dorpsweg 125, waan je je even in de tropen. "Je kunt hier heerlijk de natuur ervaren", vertelt Fredie. "Daarna voel je je helemaal rustig en ontspannen. Dat krijgen we ook vaak te horen van mensen die hier komen. Deze mystieke tuin geeft je een positieve energie, dat is heel bijzonder." Bamboepark Schellinkhout is de plek waar Charley Younge sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bamboes heeft uitgeplant. "Hij was de eerste in Nederland die dit deed", vertelt Eelko Bootsman, die na het overlijden van Charley in 2015, de bamboetuin overnam. "Hij kweekte winterharde bamboe. Iedereen wilde bamboe in zijn tuin hebben en nog steeds is de belangstelling zeer groot. De bamboeplanten gingen en gaan als zoete broodjes over de toonbank. Veel mensen denken dat bamboe altijd woekert, maar er zijn genoeg soorten die dat níet doen. Die zijn dus heel geschikt voor de tuin. Ik ben ervan overtuigd dat bamboe onze toekomst gaat redden. Het is net zo hard als tropisch hardhout, maar je hoeft er geen bossen voor te kappen. De bamboe laat elk jaar weer nieuwe scheuten groeien. Bij een volwassen struik groeien deze in één seizoen naar hun eindhoogte; afhankelijk van de soort 3-4, 5-6 tot 10-12 meter hoog. In de tropen groeien de scheuten in één dag tot één tot anderhalve meter. In Schellinkhout hebben we een record gemeten van dertig centimeter op één dag! Van bamboe kan van alles gemaakt worden: van parket en kleding tot papier." Sinds 1989 werk Eelko met veel enthousiasme in de bamboetuin in Schellinkhout. In de exotische en bijzondere tuin voelt Eelko (geboren in Tanzania) zich helemaal thuis.

Tuin met mogelijkheden

Fredie's grote passie is keramiek; al 21 jaar maakt ze kunstwerken en haar werkwijze is veelzijdig. "Ik vind eigenlijk alles leuk en daardoor heb ik niet echt een vastomlijnde stijl. Ik hou van abstract, maar ik maak bijvoorbeeld ook graag portretten of landschapskunst. Bovendien blijf ik groeien. Ik ben nooit klaar, want de mogelijkheden zijn oneindig. Er komen steeds weer nieuwe ideeën bij." Door een ongeneeslijke ziekte aan zijn oogzenuwen en door zijn kleurenblindheid is Eddy's visuele waarneming anders dan gebruikelijk en dat zie je in zijn schilderijen terug. "Ik zie alleen de kleuren geel, rood en blauw en verder probeer ik maar wat. Ik schilder vooral dieren en portretten. Mijn stijl zou ik omschrijven als 'woest'. Tijdens het schilderen denk ik niet te veel na. Ik dóe gewoon, ga af op mijn intuïtie en werk snel." Net als Fredie en Eddy is ook Tilly ontzettend blij dat ze in de bamboetuin mag exposeren. "Heel mooi dat ik hier tijdens Schellinkhout te Kijk mijn werk mag laten zien. Schilderen is voor mij een relaxte bezigheid, ik vergeet de tijd. Ik heb niet echt één bepaalde stijl, ik vind veel stijlen leuk en probeer steeds iets anders. Ook mijn onderwerpen zijn heel divers." Fredie vult aan: "De bamboetuin is een fantastische plek voor kunst en biedt veel mogelijkheden. Bamboe zelf is eigenlijk ook gewoon kunst. Het zou heel mooi zijn als meer kunstenaars op deze bijzondere plek willen exposeren. Een permanente expositie van wisselende kunstenaars; dat zou geweldig zijn. Deze tuin verdient écht meer aandacht en bekendheid. Wie interesse heeft, mag contact opnemen!"

Schellinkhout te Kijk is zondag 7 juli. Meer dan vijftig Schellinkhouters stellen hun tuin of erf open voor diverse activiteiten. Bij de toegangshekken ontvangen bezoekers een plattegrondflyer met alle deelnemers. Meer informatie: www.facebook.com/SchellinkhoutteKijk/ . Een andere keer een bezoekje brengen aan de bamboetuin? Bezoekers zijn op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom en op andere dagen op afspraak. Natuurlijk is de bamboe ook te koop. Kijk voor meer informatie op www.bamboepark.nl of stuur een mailtje naar Fredie: info@fjskeramiek.nl. Meer weten over Schellinkhout te Kijk? Bezoek dan de Facebookpagina. Kijk ook op www.fkskeramiek.nl, de website van Fredie.

Meer berichten