(Foto: Archief Cees Bandt)

Voorbereiding Edams kaasmarktseizoen

EDAM - Binnenkort gaat het nieuwe seizoen van de Edammer Kaasmarkt van start, en wél op woensdag 3 juli. De vele vrijwilligers lopen zich inmiddels warm om dit prachtige historische schouwspel in Edams' oude binnenstad ook dit jaar weer te doen slagen. De kaasmarkten worden gehouden op de woensdagochtenden in de maanden juli en augustus van 10.30 tot 12.30 uur.

Vanwege de Edammer Kermis is er op woensdag 28 augustus geen kaasmarkt waardoor de laatste markt van deze jaargang derhalve op woensdag 21 augustus zal zijn. Ook dit jaar zijn bekende streek- en landgenoten bereid gevonden om de markt als eregast luister bij te zetten. Tezamen met Utrechts burgemeester Jan van Zanen bijt burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam op woensdag 3 juli het spits af in de rij van eregasten.

Bijzondere eregasten

De daaropvolgende week is de beurt aan directeur Niels Huber van Koninklijke Boon Edam, wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde ingangstechnieken. Woensdag 17 juli luidt boer Marnix Knetemann ( zoon van….) van Boer zoekt Vrouw de marktbel. Woensdag 24 juli is de beurt aan Terschelling-icoon Hessel van der Kooij, ook wel de Nederlandse Bruce Springsteen genoemd . De kaasmarkt van woensdag 31 juli kent een bijzondere eregast in de persoon van mr. Andrea Perugini, de Italiaanse ambassadeur in Nederland. Op woensdag 7 augustus heeft de gevierde en alom gerespecteerde voetbaltrainer Foppe de Haan zich bereid verklaard om eregast op de kaasmarkt te zijn. Daarna volgt op 14 augustus mevrouw Mireille Kaptein, Nederlands zakenvrouw van het jaar 2019. Mevrouw Kaptein is CEO van het familiebedrijf Kaptein Kaas in Heiloo. Bij de laatste kaasmarkt van woensdag 21 augustus is pianist Cor Bakker de eregast. Cor Bakker was ooit de vaste begeleider van Paul de Leeuw maar heeft op RTV Noord Holland nu al enige jaren zijn eigen programma.

Avondkaasmarkt

Zaterdag 10 augustus is de feeëriek verlichte avondkaasmarkt van 20.30 tot 22.00 uur. Op deze markt zal het jubilerende fanfarekorps Wilhelmina uit Volendam (100 jaar) in vol ornaat in Edam aantreden. Gedurende de markt zal het korps de nodige nummers ten gehore brengen, waarvan enkele met eregast Carola Smit (ex BZN). Het belooft een kleurrijke avond te worden van de Edamse kaasdragers zij aan zij met de Volendamse muzikanten in hun authentieke kostuums. De kaasmarkten vormen stuk voor stuk een prachtig schouwspel waarmee het aloude Edam zich van zijn mooiste kant laat zien. De toegang is steeds gratis. Aan de zuidzijde van Edam is een ruim parkeerterrein op loopafstand van het marktterrein. Borden verwijzen hier naar.

Meer berichten