Waterlands Orgelfestijn 2019 in Oosthuizen

Algemeen

OOSTHUIZEN - Het Waterlands Orgelfestijn vindt woensdagavond 24 juli plaats in de Grote Kerk te Oosthuizen. Organist Tjeerd van der Ploeg bespeelt dan één van de oudste nog bespeelbare orgels ter wereld. Hoewel er vele theorieën zijn over het ontstaan en de bouwtijd van het orgel staat één ding vast: het overgrote deel van het pijpwerk is zéér oud, mogelijk zelfs 15e eeuws. In combinatie met de in de vroege 16e eeuw uitgevonden Middentoonstemming die in dit orgel aanwezig is, is de klank ervan werkelijk overrompelend! Om aan te geven hoe bijzonder dit instrument is: tot uit de Verenigde Staten en uit Japan komen organisten overgevlogen om dit orgel te kunnen bespelen.

Het programma van Tjeerd begint met een Praeludium van de Amsterdamse, toen wereldberoemde organist Sweelinck. Het verraadt diepgaande kennis van de vocale schrijfwijze bij de componist. Je zou er een tekst op kunnen zetten en dan 'gewoon' zingen met elkaar. Hetzelfde geldt voor muziekstukken van de Italianen Cima en Strozzi die zullen klinken.

Na de pauze volgt muziek van het Iberisch schiereiland. In het toenmalige Spanje en Portugal stond de orgelcultuur op een zeer hoog plan. De klank van de muziek is zeer eigen, dankzij de contrapuntische en harmonische technieken die werden toegepast. Het genre '(Tiento de) Falsas' wijst daarop. Falsas zijn niet 'valse' noten, maar letterlijk 'foute' noten. Het schrijven van die 'foute' noten leverde dissonanten op. En juist die dissonanten gaven de 'smaak' aan de muziek. Het was 'gewone' Europese muziek, maar dan gekruid met Spaanse en Portugese 'specerijen'.

Tjeerd van der Ploeg volgde zijn opleiding in Leeuwarden bij Piet Post en Jan Jongepier en in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen. Sinds 2002 is hij organist en dirigent aan de St. Christoforuskerk te Schagen. Hij concerteerde in diverse Europese landen. Als publicist schreef hij artikelen over oude Spaanse componisten onder wie Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo. Het concert begint om 20.00 uur. Toegang: volwassenen: 10,00 Euro, donateurs van de Orgelkring: 5,00 Euro en kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar gratis. Meer informatie op www.orgelkringwaterland.nl.