Gustaaf Schulz en Linsey Schilder In Vincentiuskerk.
Gustaaf Schulz en Linsey Schilder In Vincentiuskerk. ((Foto: aangeleverd))

orgelconcerten Volendam

VOLENDAM - Tijdens de wintermaanden organiseert stichting orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk. Dinsdag 29 oktober wordt het concert verzorgd door Gustaaf Schulz en Linsey Schilder (zang).

Gustaaf Schulz en Linsey Schilder In Vincentiuskerk

Veel orgelliefhebbers hebben in de afgelopen veertien jaar, deze concerten reeds bezocht en zijn fans geworden.Het orgel heeft dan ook een fantastische klank en is vooral geschikt om Frans-Romantische orgelmuziek over het voetlicht te brengen. Overigens kan men ook verrast worden door uitvoeringen van composities van Bach, Reger, Mendelssohn enzovoort. Want ook deze muziek klinkt groots op dit orgel.

Introduction

Geopend wordt met de, vijfdelige, Suite de Concert van Paul Chr. van Westering. Het eerste deel, Introduction, bestaat uit een markant hoofdthema dat onmiddellijk de aandacht trekt en waarin allengs een kort, maar bijzonder levendige Fugato tot ontwikkeling komt. Na deze spanningsvolle openingsmuziek stelt een luchtig Menuet zich voor.

Derde deel

Het derde deel, Cortège, is van geheel andere stemming. Huiveringwekkend, als een treurmars, schrijdt deze beklemmende muziek zich voorwaarts, vol suggestieve kracht. Verstild en als een "Kirië eleison", klinkt hierna de Meditation. Een groots opgezet en effectvol Rondeau-Final, briljant en virtuoos geschreven, vormt het sluitstuk.

Mijn gebed

Dan zingt Linsey Schilder het c.a. vijftig jaar geleden uitgebrachte nummer "Mijn gebed", bekend geworden door de zanger D.C. Lewis, met Feike Asma aan het orgel. Een nummer dat destijds 14 weken in de hitparade stond en daarvan vele weken op de 1e plaats bleef staan.

Hierna een luchtig stemmingsstuk van de Engelse organist Harry Crackel.

Passacaglia en Fuga

Vervolgens speelt Gustaaf Schulz de beroemde Passacaglia en Fuga van J.S. Bach. Enige voetnoten voor de concertganger: Het gehele werk is gebouwd op één thema. Dit thema wordt geëtaleerd aan het begin van het stuk, op het pedaal. Na twintig variaties tegenover dit thema gezet, eindigt het eerste deel in een grootse climax, waarna ditzelfde thema gebruikt wordt, samen met een tweede thema in een fantastische dubbelfuga. Tot slot speelt Gustaaf een Nocturne (nachtstuk) van Alfred Hollins en wenst u daarmee een goede nachtrust toe.

Gustaaf A. Schulz

Gustaaf A. Schulz, geboren te Amsterdam, ontving zijn eerste pianolessen op zevenjarige leeftijd van Anthon Lith. Na de middelbare schoolopleiding studeerde hij aan het Alkmaars conservatorium.Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst werd Gustaaf Schulz in 2010 onderscheiden door de SociétéAcadémique "Arts, Science, Lettres" te Parijs, met de bronzen medaille.Vanaf 1991 is hij als vaste organist verbonden aan de St. Vincentiuskerk te Volendam.In 2017 werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Linsey Schilder

Linsey Schilder geboren en getogen in Volendam. Linsey ontdekte al vroeg bij zichzelf artistieke interesses en sloot zich op jeugdige leeftijd aan bij het NKT. Daardoor geïnspireerd begon Linsey privé zanglessen te volgen bij Peter Jonk. Voor Linsey kwam een droom uit, toen zij de knoop durfde door te hakken om pianoles te gaan nemen. Onder leiding van Gustaaf Schulz ontwikkelt haar pianospel zich in rap tempo. Hun vriendschap resulteert in de muzikale samenwerking. Entree: € 6,00 , Aanvang concert 20.00 uur, Kerk open 19.30 uur. Adres: Kerkepad 1, Volendam.

Meer berichten