Torenkraan De SK 2400-R heet voortaan 'Pedeltorenkraan'

Algemeen
Na afloop mocht Hans de taart aansnijden.
Na afloop mocht Hans de taart aansnijden. Fotostudio Fedde de Weert

VOLENDAM - Hans Kroon, bijnaam Pedel, werkt 38 jaar bij HSB. Aan Hans Pedel was gevraagd om wat zetwerk in te meten van de duurzame bouwkeet op project Nieuwbouw AFC Amsterdam. Eenmaal in de bouwkeet wordt het steeds drukker rond Pedel. Naast de directieleden André Vos en Camiel Honselaar, komt ook hoofd materieeldienst Ronald van Pooij de keet binnen.

Dan steekt André van wal met de vraag of Hans het bord Pedel, dat ooit op een aggregaat en later op een lijmkraan stond, zou willen inruilen. Hans kijkt verbaasd en weet niet waar André met deze vraag naartoe wil. Dan wijst André naar de onlangs aangeschafte rupstorenkraan van 42 meter hoog: "Goed kijken Hans!" Dan ziet Pedel zijn bijnaam groot op de giek van kraan staan. Hans kan zijn ogen niet geloven: "Nemen jullie mij allemaal in de maling?" André Vos weerspreekt hem meteen: "En we hopen dat jij net als dat bord nog heel lang meegaat. Hier, snij jij je taart maar eens aan."

Het is in 2019 de tweede keer dat een medewerker wordt geëerd met zijn naam op een kraan. In Amsterdam is het een oranje met blauwe SK2400-R van Spierings die goed is te zien vanaf de A10, beter bekend als de Zuidas. De 'Pedeltorenkraan' draait op sportpark Goed Genoeg van AFC Amsterdam. Daar worden in de zomer van 2020 vijf sportvelden en een nieuw clubgebouw opgeleverd. Ronald van Pooij is trots op de kraan die maximaal 18 ton op 14,6 meter radius kan hijsen: "Er zijn er in Nederland maar twee van. De andere draait bij Ballast Nedam."

Na de koffie, taart en de foto met de 'Pedeltorenkraan' op de achtergrond vertelt Hans Kroon over zijn tijd bij HSB: "Ik was 15 jaar toen ik begon met werken. Je leerde en deed van alles binnen de materieeldienst. In de smederij, met een smidsvuur zonder afzuiging, leerde ik beitels smeden en later werd ik onder meer bankwerker en keurmeester. Ik heb het bij HSB altijd uitstekend naar mijn zin gehad en heb nooit de behoefte gevoeld om ergens anders aan de slag te gaan."

Hans Kroon, bijgenaamd Pedel, tussen de directieleden André Vos en Camiel Honselaar. Op de achtergrond de zojuist gedoopte Pedeltorenkraan.