De CRDL werkt middels aanraking en beweging.
De CRDL werkt middels aanraking en beweging. (aangeleverd)

'Tover-ei' metgeluiden om sociale interactie te bevorderen

VOLENDAM - Afgelopen week vond bij woonlocatie Odion Boelenspark in Volendam de overhandiging plaats van de CRDL (spreek uit: Cradle). Met dit bijzondere, ovaalvormige instrument is het mogelijk om contact te maken met mensen die moeite hebben met sociale interactie. De CRDL is sinds 2016 op de markt en Odion is één van de eerste gehandicaptenzorgorganisaties die het instrument in gebruik heeft.

"Het is net een tover-ei", riep een cliënt enthousiast bij de eerste kennismaking. En een tover-ei is lang geen gekke benaming voor dit instrument. Dankzij een slim systeem produceert de CRDL door aanraking en beweging van minimaal twee personen allerlei geluiden, zoals vogels, kerkklokken en paardenhoeven. Het instrument werkt alleen als de cirkel rond is en de gebruikers elkaar op de huid aanraken door te tikken, strelen, kloppen of kneden. Dit kan op de hand of arm zijn, maar ook op de neus en oren. Het instrument speelt in op de primaire levensbehoefte van aanraking. Met de geluiden roept de CRDL herinneringen en reacties op, met als resultaat verbinding tussen de gebruikers.

Eerder dit jaar kreeg een andere locatie van Odion al een CRDL overhandigd door adviseur Sandra Schuin. "Oorspronkelijk werd de CRDL ontwikkeld voor ouderen met dementie. Nu zien wij dat er ook een grote behoefte is binnen de gehandicapten- en autismezorg", legt zij uit. Odion heeft nu twee CRDL's in bezit. De CRDL van Odion Boelenspark, een woonlocatie voor ouderen met een verstandelijke beperking, is gedeeltelijk gefinancierd door het fonds 'Vrienden van Odion'.

 

Meer berichten