Kevin Sijmonsbergen.
Kevin Sijmonsbergen. ((Foto: Ferry Knijn ))

Kevin uit Volendam doet mee aan EO-programma 'Gefileerd'

VOLENDAM - De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar wie betaalt hiervoor de echte prijs? In het EO-programma 'Gefileerd' krijgt Kevin Sijmonsbergen uit Volendam, samen met vier andere foodies, de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hen eerst een grote uitdaging te wachten staat. Jennifer Hoffman reist met de twintigers naar Thailand, waar ze aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

Als fanatieke eiwit-eter en personal trainer lette Kevin er vooral op dat zijn eten functioneel en resultaatgericht was. Tijdens zijn coaching richtte hij zich altijd op een duurzame aanpak maar nooit op de afkomst of duurzaamheid van eten. Samen met fastfoodliefhebber Daniëlle, sushifan Mitchell, bewuste eter Charlotte en sparerib-koningin Sam maakt hij kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doen ze in Thailand; een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.

In de eerste aflevering maakt de kijker kennis met de deelnemers en wordt het vijftal verrast door Jennifer. Wat de foodies dan nog niet weten, is dat in Thailand hun eerste confrontatie met de voedselindustrie te wachten staat. In een mega kippenfarm moeten ze 'kippenruimen', ook al zijn nog niet alle kippen helemaal overleden.

Echte verhaal

"We eten zo vaak dingen zonder na te denken over het verhaal erachter", vertelt eindredacteur Herman Wegter. "Waar komt het vandaan? Onder welke omstandigheden werd het gemaakt? Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang?

Bewustzijn

In 'Gefileerd' delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij." Met dit programma wil de EO bijdragen aan meer bewustzijn over de herkomst van voedsel. Weet de consument wat hij eet? En hoeveel heeft hij over voor een eerlijke maaltijd?

Vanaf 9 januari, donderdag om 21.00 uur, NPO 3.


Meer berichten