Het vrijwilligersontbijt in PX Volendam.
Het vrijwilligersontbijt in PX Volendam. ((Foto: aangeleverd) )

Tiende vrijwilligersontbijt geslaagd

VOLENDAM - Zaterdagochtend 1 februari waren er ruim 150 bestuursleden aanwezig op het jaarlijkse vrijwilligersontbijt in de PX in Volendam. Bestuursleden van organisaties, verenigingen en stichtingen. Met hun werk zorgen ze (vaak achter de schermen) dat die organisaties doen waarvoor ze in het leven geroepen zijn. Er waren bestuurders van verschillende verenigingen en stichtingen, onder andere: sport, toneel, dorpsraden en musea. Organisaties die met vrijwilligers werken bedanken hun vrijwilligers vaak zelf, maar wie bedankt de bestuursleden? Dat doet het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Edam-Volendam. Dit jaar vond het ontbijt voor de tiende keer plaats. Vanuit de gemeente waren de burgemeester, de gemeentesecretaris, een aantal wethouders en een aantal raadsleden aanwezig.

Om 9.00 uur sprak burgemeester Lieke Sievers de aanwezigen toe en opende het ontbijt. In haar toespraak bedankte zij de bestuursleden voor het werk dat zij vrijwillig doen. Zij zijn als het 'cement van de samenleving'. Dit is het jaar dat ook gemeente Edam-Volendam 75 jaar Vrijheid viert. De slogan 'Geef vrijheid door' bouwde de burgemeester om naar vrijwilligerswerk: 'Geef vrijwilligerswerk door'. Dat dat niet altijd gemakkelijk gaat en vanzelfsprekend is, dat is bekend. Des te meer waardering is er voor het volhouden van de bestuurlijke taken.

De broodjes, broodbeleg, gekookte eieren en sapjes waren verzorgd door medewerkers en cliënten van De Andere Oever van Odion. Dit is een eetcafé uit Purmerend waar mensen met een beperking werkzaam zijn. Odion is één van de aanbieders waar gemeente Edam-Volendam een contract mee heeft voor begeleiding en dagbesteding in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De medewerkers van de PX hadden de tafels mooi gedekt en de zaal gezellig ingericht. Ook zorgden zij voor de koffie en thee.

Halverwege de ochtend was er ruimte voor cabaretier Maarten Willemse. Hij werd aangekondigd door vrijwilligersmakelaar Joke Karman als professor dr. Willems. Al snel werd duidelijk dat hij niet echt een professor was. Hij vermaakte het publiek met een toespraak. Deed een voorspelling waarbij de wethouder Vincent Tuijp ook een rol had. En begeleidde zichzelf met een instrument tijdens een liedje. Het onderwerp was vrijwilligerswerk en Edam-Volendam in al haar facetten. Er was veel interactie met de zaal en aan de reacties van het publiek te horen, werd de korte voorstelling goed ontvangen. Hiernaast was er ruim voldoende tijd voor de bestuursleden om met elkaar te praten en te netwerken. Sommigen bleven dat tot na 11.00 uur doen. Het was net werk....

Meer berichten