Het 'Volendammer bootje' vaart weer

Algemeen
Krelis Kes & Trijntje Visser op de Volendam Marken Express tussen Marken en Volendam.
Krelis Kes & Trijntje Visser op de Volendam Marken Express tussen Marken en Volendam. (Foto: Pep)

REGIO - Na zorgvuldig overleg met de gemeente Edam-Volendam en de gemeente Waterland heeft de Volendam Marken Express de veerdienst afgelopen zaterdag weer hervat. Het vlaggenschip van de rederij, de M.S. Jan Smit, voer omstreeks half twaalf de Marker haven binnen.

Op de kade werd de veerboot verwelkomd door onder andere eigenaar Robert van Duuren en ‘Volendam-Marken Express ambassadrice’ Trijntje Visser in Marker klederdracht. Terwijl de boot aanmeerde, speelde Krelis Kes op accordeon Hollandse deuntjes.

Een van de eerste klanten die meevoeren, waren Britt & Michel, een stelletje uit Amsterdam, die een gezellige fietstocht aan het maken waren en nu ook konden meevaren over de Gouwzee naar Volendam.

De ‘Jan Smit’ was volgens de richtlijnen van het RIVM aangepast. Op de kade wordt met bestickering de afstanden aangegeven en ook op de boot zijn met plexiglas de ruimtes tussen de tafels & stoelen afgeschermd. Ook de bar, die overigens gesloten is, is met plastic folie afgeschermd. Op het dek moeten vele rode stoeltjes onbezet blijven, ook om de 150 centimeter afstand te kunnen blijven garanderen. En vanaf maandag 1 juni zijn de inmiddels zeer bekende mondkapjes verplicht.

Wel zijn er nog enkele kanttekeningen. Zo zal de Volendam Marken Express maar op 30% tot 40% van hun capaciteit varen. Dit percentage is afhankelijk van de samenstelling van de passagiers aan boord, bijvoorbeeld of het gezinnen of afzonderlijke reizigers betreft. Daarbij benadrukt de veerdienst dat groepen niet zijn toegestaan en dat er niet actief passagiers zullen worden geworven.

De eerste gasten die meegingen op de Marken Express.