Zangeres Janina blijft het liefst dichtbij zichzelf

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

REGIO - Engels-, Duits-, Italiaans- en Nederlands repertoire; het is Janina Greven-Plat (41) om het even. De Volendamse zangeres, die als artiestennaam simpelweg haar voornaam gebruikt, wisselt 'Spiegelbeeld' van Willeke Alberti net zo makkelijk af met 'Brown Eyed Girl' van Van Morrison. Om vervolgens naadloos over te gaan in 'Breakaway' van Tracy Ullman of een van de hits van Gerard Joling of Whitney Houston. Het geeft de veelzijdigheid van Janina aan.

Janina zingt al vanaf haar 18e jaar. Begon in allerlei bandjes in haar woonplaats en kent als zodanig nagenoeg alle horecagelegenheden op en rond de bekendste Dijk van Nederland. Daarna zong ze in twee formaties die door het hele land reisden. "Ik zong bijvoorbeeld in een band in Hoorn en met de mannen gingen we alle kermissen in West-Friesland af. In een andere band, Six, heb ik drie jaar gezongen. Mooie tijd gehad, niet alleen met optredens in Nederland, maar we gingen ook naar België en Duitsland", vertelt Janina.

Doe maar gewoon

Het bleek niet haar ding. De moeder van twee zoons Bas en Ben vond het geen pretje om deel uit te maken van de muziekscene in ons land. "Ik voelde me er niet lekker bij. Het stond zo ver van mij af. Ik ben altijd van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, zit ook een beetje in de Volendamse mentaliteit. Om die reden ben ik gestopt."

Acht jaar geleden besloot Janina op de solotoer te gaan. Daarnaast legde ze zich toe op het inzingen van koortjes. Drie jaar terug volgde ze het dringende advies van een collega op om zelf een single uit te brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Alle ervaringen bij elkaar opgeteld plaveide de weg om zich toe te leggen op optredens in kleine zalen en theaters. En, niet te vergeten, voor ouderen. "Dat past veel meer bij mij en ik haal er zoveel voldoening uit. Het is dankbaar om dat te mogen doen", aldus de enthousiaste Volendamse.

Werk lag stil

In de achterliggende maanden heeft het werk van Janina logischerwijs goeddeels stil gelegen. "Ik heb wel enkele keren buiten voor ouderen in verzorgingshuizen in Waterland en West-Friesland gezongen. Onder andere in Nicolaashof in Volendam. De mensen genoten. En er staan nog wel enkele optredens in de planning, zoals in Jaap van Praag in Purmerend. Ik zou op één dag op drie locaties zingen, maar vanwege tijdgebrek kon het optreden in het Jaap van Praag toen niet doorgaan. Dus dat wordt binnenkort ingehaald. En ik hoop natuurlijk dat het vanaf nu allemaal weer gaat lopen."

Zangcoach

Janina zingt niet alleen, ze is ook zangcoach. Ze voltooide de opleiding bij het Vocal Center en is gemachtigd om zangles te geven. "Ik doe dat nu in Avenhorn, De Goorn en Hoorn. Hartstikke leuk en de leerlingen zijn enthousiast."

Zoals in de intro verteld heeft Janina een uitgebreid repertoire. Dat niet alleen, want haar aanstekelijke enthousiasme zorgt er voor dat elk optreden ontaardt in een regelrecht feestje.

Voor meer informatie en het boeken van Janina kijk op de site www.janinamusic.nl of op de Facebookpagina Zangeres Janina.