Nieuw archeologisch onderzoek bij Etersheim

Algemeen
De sarcofaag die werd gevonden in Etersheim.
De sarcofaag die werd gevonden in Etersheim. (Foto: markermeerdijken.nl)

REGIO - Begin deze week is de Alliantie Markermeerdijken met nieuw archeologisch onderzoek gestart in het water bij Etersheim. Voordat er gestart wordt met de daadwerkelijke versterking van de Markermeerdijken ten zuiden van Etersheim (gemeente Edam-Volendam), wordt er archeologisch onderzoek gedaan om eventuele bodemvondsten veilig te stellen.

Eerder onderzoek

De afgelopen jaren is reeds uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan in Etersheim, op het voorland en in het water. Deze onderzoeken wezen uit dat het dorp ooit een agrarische nederzetting op het veen is geweest, met een kerk en een kerkhof. De belangrijkste bewijzen hiervoor zijn de bekende twaalfde-eeuwse sarcofaag van Etersheim (pronkstuk van het provinciaal depot in Castricum!) en talrijke losse bouwfragmenten die door de jaren heen zijn verzameld.

Gecombineerde onderzoeksmethoden

Het onderzoek op het voorland is inmiddels afgerond, nu wil de Alliantie meer te weten komen over wat zich onder water in de grond bevindt. Tijdens dit onderzoek wordt er een combinatie van grondboringen gedaan, worden er bodemmonsters genomen en duikinspecties uitgevoerd.

Verloren

Met dit onderzoek wordt geprobeerd te achterhalen hoe Etersheim verloren is gegaan in de Zuiderzee. Was dit door een overstroming waarbij het dorpje in een keer van de kaart is geveegd, of ging de nederzetting geleidelijk ten onder? Het mooiste resultaat zou zijn als men naar aanleiding van dit archeologisch onderzoek een overzichtskaart van het historische, buitendijkse Etersheim kan maken met daarin de plaatsen van de kerk, het kerkhof, de boerderijen en de verkavelingen.

Ponton

De duikploeg werkt vanaf een ponton met een kraan, een boorinstallatie en een zeef. Het gaat om een innovatieve aanpak, waarbij aan boord alle veldgegevens dagelijks worden verwerkt zodat een digitaal overzicht ontstaat van het onderwaterlandschap. Naar verwachting duurt het onderzoek vier weken.