Toch een kermis cd in Volendam

Algemeen
Jaap en Mark Tol besloten ook zonder kermis, toch gewoon de kermis cd uit te brengen.
Jaap en Mark Tol besloten ook zonder kermis, toch gewoon de kermis cd uit te brengen. (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM - De gemeente van Edam-Volendam heeft het zekere voor het onzekere genomen en besloten dat er dit jaar geen kermis komt. Dat betekent geen attracties, geen volle kroegen en geen vertier. Maar, als het aan de makers van de kermis cd ligt, wél muziek!

‘Niet stoppen met genieten!’

Al 24 jaar lang wordt er in Volendam een verzamel cd uitgebracht met de nieuwste kermis hits, gemaakt door de lokale artiesten. Tot nu toe is er slechts in één jaar geen cd uitgekomen, namelijk in 2001 toen de cafébrand plaatsvond. 2020 leek het tweede jaar te worden dat er geen cd zou komen, maar Mark en Jaap Tol van het Kermis Hit Festival hebben anders besloten. “Ja, we hebben een Coronacrisis en nee, er komt geen kermis”, legt Jaap uit. “Maar dat wil niet zeggen dat nu het leven stil moet staan en we moeten ophouden met leven en genieten. We hebben lang getwijfeld, maar toch besloten de reeds opgenomen liedjes op cd uit te brengen”.

Mark vult aan: “We hebben de beslissing uiteindelijk bij de artiesten en onze adverteerders/sponsors neergelegd, en die besloten bijna unaniem dat de cd er wel moest komen.”

“Veel van de huidige groepen en zangers zijn jong en wilden niet een jaar wachten om hun lied te laten horen. En ze hebben meestal hun idee voor volgend jaar al klaar”, vertelt Jaap. “Maar de reactie van de sponsors heeft ons echt verrast. Hun boodschap was er één van hoop: blijf plezier maken, stop niet met leven. Houd de moed erin want uiteindelijk komt alles weer goed. En de kermis cd is er niet alleen voor de feestvierders, maar meer nog voor de jeugd die de liedjes ieder jaar met volle overtuiging uit hun hoofd leert en meezingt. Het gaat niet om drank en feestjes maar om de muzikale dorpsgeest.”

Jaap: “Omdat er geen kermis komt hebben we de cd wel een andere titel gegeven: ‘De GIEN-KERMUS CD’. Gewoon gezellige Volendamse muziek voor thuis en met je vrienden. En we hebben de kermis cd gecombineerd in een dubbel album met Nieuw Volendams Peil, onze jaarlijkse bloemlezing van de serieuze muziek uit Volendam, dus des te meer reden om aan te geven dat het dit jaar niet echt om kermismuziek gaat.”

“Beide albums zijn weer echt top”, roept Mark. “De vaste artiesten, zowel feest als serieus, worden afgewisseld met nieuwkomers die er niet om liegen. Het is echt de moeite waard om deze cd uit te brengen!”

De GIEN -KERMUS CD is in de loop van deze week verkrijgbaar bij Jan Cas Sombroek (Pellersplein), Garage Gulf (Dijkgraaf Poschlaan), Primera (Van Baarstraat), De Stunt (De Stient), CéPé Telecom (Dril), Snackbar Roma (Foe) en Byoux Nancy (Julianaweg).

De kermis-cd van dit jaar.