Podcast Zonder Naam bereikt al snel hun dromen

Algemeen
Mandy en Kim nemen hun podcast op aan de eettafel van Mandy.
Mandy en Kim nemen hun podcast op aan de eettafel van Mandy. (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM - Mandy Sier en Kim Plat begonnen net voor corona met hun eerste podcast aflevering 'Podcast Zonder Naam', gebaseerd op de wereldberoemde 'Band Zonder Naam'. De eerste aflevering hebben ze meer als grap opgenomen, afvragend of ze wel een podcast zouden moeten beginnen. 'Zit men hier wel op te wachten'. Na 18 afleveringen is het antwoord duidelijk; Ja, Volendam vindt het leuk! En dat is te merken, ruim 7500 streams zijn er beluisterd.

Al 7500 streams op Spotify en Podbean

De tweede aflevering was met Jan de Witte, die de meiden meteen hielp met alle technische dingen zoals het installeren van de microfoon. Naast een leuke, dus ook een hele praktische gast. 'Jan is heel behulpzaam, hij heeft ons onwijs geholpen, met name op technisch gebied.

Gasten

De meiden hebben al aardig wat graag gezien gasten in hun podcast kunnen verwelkomen. En mede dankzij hun gasten hebben ze vervolgens ook weer toegang tot andere gasten. Zo heeft Nick Tol ervoor gezorgd dat Mona Keijzer geïnteresseerd werd. Hij appte haar waar ik bijstond, Mona wilde horen wat wij deden en na twee dagen konden wij haar mailen om een datum voor de podcast te prikken. Het ging allemaal zo makkelijk.' aldus Mandy.

Al verschillende beroemde namen in de show

'Met Mona hebben we het kort over de coronacrisis gehad, maar wij proberen tijdens de podcast meer over de algemene huis tuin en keuken dingen te praten. Zo hebben we het met Mona gehad over de beste plekjes in binnen Nederland op vakantie te gaan, en oude Volendamse recepten.'

Goed beluisterd

De meiden hebben hun eigen kanaal op Spotify en Podbean. Hier worden de podcastafleveringen al goed beluisterd. Nieuws uit Waterland deelt hun podcasts, welke volgens het medium gemiddeld 500 keer per podcast gedownload zijn. De best beluisterde aflevering is de tweede aflevering van Bill Duin. Geen bekende Nederlander, maar wel een heel graag geziene gast. Bill is een goede vriend van Simon Keijzer en Kees Tol en houdt wel van een borrel en gezelligheid. Bij deze aflevering met Bill kwamen allemaal anekdotes en verhalen naar voren die in dronken toestand zijn gebeurd. 'Het was een drama om de aflevering te bewerken. Het was absoluut de meest onduidelijke aflevering, maar het verhaal is echt de moeite waard om te luisteren.' geeft Mandy aan. 'Het is niet voor niets de meest beluisterde aflevering'.

Volendams dialect

De podcast is in Volendams dialect maar volgens buitenstaanders wel goed te volgen geven de collega's van Mandy aan. 'Het is grappig om te zien dat het gesprek volledig in Volendams dialect gevoerd wordt, tot we het over de werkzaamheden hebben, dan schakelen de meeste gasten opeens over in het nederlands. Maar de gasten vinden het erg leuk dat ze in hun 'eigen taaltje' kunnen spreken. 

Tijdens de aflevering maken we bekend wie de gast bij de volgende aflevering is. Deze afspraak is tegenwoordig wel al geregeld. In de eerste paar afleveringen was dit nog niet het geval. Dan was het nog altijd spannend of we het wel voor elkaar kregen zo kort dag. Omdat we van één aflevering per week naar één aflevering per twee weken zijn gegaan hebben we gelukkig ook wat meer speling. Meestal nemen we de aflevering met de gast ongeveer een week van te voren op, en spreken we het stukje met z'n tweeën op het laatste moment op, zodat we de meest actuele dingen nog kunnen bespreken.

Dreams come true

De meiden hebben net als de meeste mensen momenteel vakantie. Voor de podcast betekent dat een break van ongeveer vier weken. Eind augustus, net voor de start van de kermis, zullen ze weer met een aflevering starten. Kim heeft vanaf het begin gezegd dat het haar droom is de burgemeester bij hen aan tafel te hebben. De burgemeester heeft hier positief op gereageerd en de meiden zijn nu bezig om haar in de volgende aflevering aan de keukentafel te hebben voor een leuk interview waarin de kermis uiteraard besproken zal worden.

Mandy wil graag iemand aan tafel hebben van BZN, de bekende band waar zij hun podcast naam op gebaseerd hebben. Ook daar zijn Mandy en Kim mee bezig. De kans zit er dik in dat de meiden deze dromen na hun vakantie meteen hebben waar kunnen maken.

Dure hobby

Waar men in de stoel van Kim, die naast de podcast ook gewoon mondhygiënist is, zich afvragen waarom ze nog werkt geven de meiden aan dat de podcast geen geld oplevert en vooralsnog alleen maar een dure hobby is. 'We hebben avonden aan de keukentafel gehad waar we samen met de gast vijf flessen wijn leegdronken.' Wijnsponsoren zijn dus van harte welkom grapt Mandy.

Waar een klein dorp groot in is

We hebben sinds kort wel goed opname apparatuur voor de podcast, welke is mogelijk gemaakt door middel van een crowdfunding. 'Jaap Kwakman zag ons tijdens een van de afleveringen klooien met het apparatuur en zei nonchelant dat we de rodecoaster pro moesten aanschaffen omdat de bewerking zo makkelijk zou gaan. Dit werd een paar keer aangehaald bij mensen, en twee dagen later was het bedrag van €600 binnen. Hier is ons dorp heel sterk in.'

Next steps

Wel brengt de podcast leuke dingen op hun pad. De podcast wordt bij RTL LOVE uitgezonden en samen met hen zijn Mandy en Kim aan het kijken naar de mogelijkheden voor een vrolijk entertainment programma. Een aantal afleveringen, in de stijl van Linda's zomerweken. En dan niet met bekende Volendammers, maar met bekende Nederlanders. 'De eerste keer tv, dat vinden we wel spannend'.

Volendam is een nieuwe podcast rijker, Podcast zonder naam.
Mandy en Kim met hun tweewekelijkse podcast in Volendam.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda