Waterlands Orgelfestijn in Edam

Algemeen
Prachtige orgel in de kerk in Edam. (Foto: aangeleverd)
Prachtige orgel in de kerk in Edam. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Al vele jaren wordt het ‘Waterlands Orgelfestijn’ georganiseerd door Stichting Orgelkring Waterland. Dit jaar geen publiek toegankelijke orgelconcerten maar online uitzendingen op Facebook en Youtube. De online uitzendingen passen helemaal in het doel van de stichting om de orgelcultuur in de regio Waterland onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen.

Woensdagavond 19 augustus is men te gast in de Grote Kerk van Edam. Organist Peter van der Zwaag, tweevoudig winnaar van het Internationale Sweelinckconcours in 2018 en 2019, bespeelt dan het Smit-Verhofstad orgel. De zeventiende-eeuwse orgelbouwer Barend Smit is in Engeland bekend als ‘Father Smith’ en was van grote invloed in de Engelse orgelbouw. ‘Father Smith’ stond in zijn tijd bekend om de prachtige klank van zijn instrumenten. Alleen in Edam is deze mooie klank te bewonderen omdat er in Engeland bijna niets van ‘Father Smith’ bewaard is gebleven.

Het online concert begint om 20.00 uur online op www.facebook.com/Orgelkring. Zie de website www.orgelkringwaterland.nl voor het Youtube adres.