Gouden plak voor kogelstootster Jessica Schilder op NK atletiek

Algemeen
Jessica Schilder.
Jessica Schilder. Foto: aangeleverd.

REGIO – De 21 jarige Volendamse kogelstootster Jessica Schilder behaalde afgelopen weekend een gouden plak op het Nederlands kampioenschap atletiek. Ze behaalde een persoonlijk record van 18.27 meter. “Ik ben ontzettend blij, maar het had beter gekund, het kan altijd beter”, aldus Schilder die nu nog in de race is voor het WK indoor en voor haar allerbelangrijkste doel: de Olympische spelen in Tokyo 2021.

“Ik ben blij dat ik ondanks de lastige trainingen vanwege corona toch nog mijn persoonlijk record heb kunnen halen. De trainingen op grasveldjes waren niet ideaal, maar hebben dus toch hun vruchten afgeworpen.” Om deel te nemen aan de spelen moet Schilder minimaal 18.50 meter kunnen stoten. Ze heeft nog even de tijd om te trainen.

‘Volle bak trainen’

Op het programma de komende tijd: “een paar leuke wedstrijdjes” zoals ze zelf zegt. De Gouden Spike is bijvoorbeeld zo een wedstrijd. “De winst daar wordt voor nu mijn grootste doel. Daarna heb ik even rust en in oktober gaan we dan volle bak trainen voor de spelen.”

Paar ton

Dat volle bak trainen betekent een strak trainingsschema. “Ik til per training wel een paar ton aan gewichten! Ja, dat is best veel hè!” Jessica traint bij AV Hera in Heerhugowaard en wordt in haar weg naar de Olympische spelen gesponsord en begeleid door Ringen om Volendam. Ze heeft een auto in bruikleen om efficiënter met haar tijd om te kunnen gaan en krijgt begeleiding en advies van fysiotherapeuten en sportcoaches.

Olympische spelen

“Ik zou alles opgeven voor een plak op de Olympische spelen. Ikzelf maar ook de mensen om mij heen weten waarvoor ik het doe. Soms is het weleens moeilijk hoor, maar als ik dan weer een record te pakken heb of ervandoor ga met de winst dan weet ik weer waar ik het voor doe!”

Talent

Jessica begon op haar zevende met atletiek omdat een vriendinnetje haar meevroeg, ze besloot van ballet af te gaan en een poging te wagen. “Het bleek dat ik wel wat talent had en op mijn dertiende werd ik voor het eerst Nederlands kampioen bij de junioren. Ik geloof dat ik dat zo ongeveer zeven keer ben geweest. Maar dat voelde nog niet ‘echt’, nu ik bij de senioren meedoe gaat de winst pas echt meetellen!”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda