Marken Express oefent met de laatste groet voor ‘ome Joop’

Algemeen
De laatste groet voor "ome Joop" werd in scene gezet.
De laatste groet voor "ome Joop" werd in scene gezet. (Foto: Evert Ruis. )

VOLENDAM - Een ongebruikelijk gezicht in de haven van Volendam woensdagochtend. Waar de Marken Express veelal het decor is van een en al gezelligheid vanwege een feestje, ging het er deze morgen even anders aan toe. De rederij oefende namelijk een uitvaart, geheel met figuranten, een kist en bloemen. Er werd afscheid genomen van “ome Joop”.

Samen met Uitvaartverzorger Iede Hoorn wil de Marken Express in de toekomst mensen de mogelijkheid geven een laatste afscheid op het water te hebben. Woordvoerder Anouk Terlouw, Marken Express: “ Enige tijd geleden is een van onze schippers, Klaas Veerman, beter bekend onder de naam ‘Does’ overleden. Omdat zijn uitvaart zo indrukwekkend was, kwamen we op het idee om meerdere mensen de mogelijkheid te geven om op een andere manier een laatste afscheid in te vullen. Zo’n afscheid op het water lijkt meer ongedwongen. Op de kotter is er een mooie plek voor de baar waar de kist op kan staan en op deze manier kan iedereen zich mooi om de kist heen verzamelen. En op de boot Jan Smit is het juist weer fijn dat er veel ruimte is voor de condoleance met koffie en thee.”

“Wat erg hé?

Niet iedereen in de omgeving begreep gelijk dat het om een proef uitvaart ging. Zo keken diverse mensen die zaten te ontbijten in de haven op hun boot toch even vreemd op. “Wat erg hé, om wie gaat het?”

Serieus

“Gelukkig konden we zeggen dat het om een proef ging deze keer. Dan is het toch iets minder beladen. We vonden het belangrijk om een proef uitvaart te doen. Een uitvaart kan je maar een keer doen, en het moet meteen goed. Vandaar dat we de oefening serieus hebben aangepakt.” Iede Hoorn en de Marken Express gaan nu verder om de tafel om uitvaarten op het water mogelijk te maken.