Een nieuwe noodverordening voor de gedeeltelijke lockdown

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay )

REGIO - De aangescherpte coronamaatregelen die zijn aangekondigd dinsdag in de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn verwerkt in een nieuwe noodverordening voor de regio Zaanstreek-Waterland die gepubliceerd is op www.vrzw.nl. Lees hieronder de belangrijkste nieuwe maatregelen.

Groepsvorming openbare plaats of buitenlucht: met niet meer dan 4 personen;

Samenkomst in gebouwen: max 30 personen per zelfstandige ruimte, mits 1,5 meter in acht kan worden genomen;

Bezoek binnenshuis: max 3 personen per dag

Eet- en drinkgelegenheden worden gesloten, afhalen is wel toegestaan;

Verbod op evenementen;

Winkels sluiten uiterlijk om 20:00 uur met uitzondering van supermarkten;

Alcoholverbod na 20:00 uur voor verkoop, bezorgen en nuttigen in de openbare ruimte;

Sporten mag buiten met max 4 personen, binnen max 30 personen mits anderhalve meter gehouden kan worden, kinderen tot en met 17 jaar zijn uitgezonderd. Publiek is bij sporten niet toegestaan. Wedstrijden zijn alleen toegestaan voor topsporters; sportkantines en kleedkamers zijn gesloten.

Deze maatregelen hebben stevige impact op de samenleving en de economie. Maar om het virus in te dammen zullen we moeten ingrijpen op die plaatsen waar de kans om het virus op te lopen het grootst is en door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, meldt de Veiligheidsregio. Tevens wordt gemeld dat het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basis hygiëneregels blijven volgen. Iedereen met klachten wordt dringend geadviseerd zich te laten testen en mensen met een positieve testuitslag dienen thuis te blijven.