L.O.V.E. dj van de Stadt: radioluistertijd landelijk met 10 procent gestegen in lockdown

Algemeen
Peter van de Stadt achter de draaitafel bij lokale omroep L.O.V.E.
Peter van de Stadt achter de draaitafel bij lokale omroep L.O.V.E. (Foto: Evert Ruis )

MONNICKENDAM – De corona-lockdown zorgde de afgelopen periode voor een flinke groei van het aantal luisteruren naar de radio op landelijk niveau. Peter van de Stadt, dj bij lokale omroep L.O.V.E. en Intelligence & Research Manager bij Talpa Network, Radio (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica): “Landelijk is het radioluisteren in de coronaperiode (maart tot en met juni) met ruim tien procent gestegen ten opzichte van vorig jaar dezelfde periode. Dat is echt fors! Ik vind het geweldig om te zien aan de cijfers dat radio, ook na ruim 100 jaar bestaansrecht, nog zo ongekend populair is bij alle leeftijden!”

Door Shelley Zuizewind

Peter weet als Intelligence & Research Manager bij Talpa Network Radio alles maar dan ook alles van luistercijfers. “Ik ben een echte ‘datavreter’, maar vooral ook een enorme radioliefhebber”. Dagelijks zit hij met zijn neus in de cijfers en grafieken om dj’s als Frank Dane, Gerard Ekdom, Rob van Someren en Wilfred Genee en onder andere de marketing/programmakant van Talpa Network Radio te voorzien van cijfers, die van enorme waarde zijn voor de markt en het bedrijf. Want wordt er wel (genoeg) naar hen geluisterd? En welke dj scoort goed en waarom juist op dit tijdstip?

Radio blijft een populair medium. Gemiddeld luisteren er elke week ruim dertien miljoen Nederlanders boven de tien jaar naar de radio en dit doen zij zo’n 20 uur per week!

Luistertijd fors gestegen

“Interessant dus om te zien dat tijdens de lockdown de luistertijd zo fors is gestegen…Dat heb ik in de vijftien jaar dat ik met mijn neus in de cijfers en grafieken zit nog niet eerder meegemaakt.” De cijfers zijn zelfs nog beter in vergelijking met de wintermaanden waar traditiegetrouw lang naar de radio wordt geluisterd.”

De hoge cijfers in de winter komen normaalgesproken door de kerstperiode. “De cijfers zijn dan torenhoog vanwege Sky Radio The Christmas Station en de hitlijsten zoals de Top 4000. De luistercijfers beginnen nu weer iets te normaliseren. Maar ik ben razend benieuwd, met de komende kerstperiode en een eventueel tweede lockdown in het verschiet, hoe de cijfers zich zullen ontwikkelen!”

“Als kind deed ik regelmatig dj Erik de Zwart na!

Dat de luistercijfers enorm hoog zijn is koren op de molen van radioliefhebber Peter van de Stadt. “Radio heeft iets magisch!”, zo zegt hij. Peter wist op zijn vierde al dat hij radio-dj wilde worden. “Erik de Zwart nadoen door tunes van Radio 538 op te nemen met een cassettebandje en zo goed mogelijk aan elkaar te mixen met een mengpaneeltje deed ik als kind regelmatig.” Daarom vindt Peter het geweldig dat hij zijn passie voor radio kan combineren met zijn dagelijks werk als Intelligence & Research manager en zijn vrijwillige baan als dj bij L.O.V.E.

Greatest Hits op L.O.V.E.

In zijn vrijwillige baan bij L.O.V.E. , waar hij op dinsdagavond te horen is als host van het programma ‘Greatest Hits’, richt hij zich niet op de cijfers maar zit hij achter het mengpaneel om de luisteraars te voorzien van diverse nummers vanaf de jaren zestig tot aan nu. “Juist de combinatie van ‘golden oldies’ en nieuwe nummers vind ik zo leuk in mijn programma. Veelal probeer ik mijn uitzendtijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Mijn doel is dertien platen in het uur te draaien, daarbij ook nog een ‘grappig weetje’ te vertellen over hits en ik vertel altijd wat er in de desbetreffende week gebeurde in het verleden.”

Interactie met luisteraars

Interactie met de luisteraars van L.O.V.E. heeft Peter via de app of gewoon op straat. “Helaas heb ik geen zicht op de lokale radiocijfers bij L.O.V.E. Dat werkt bij een lokale omroep toch echt even anders dan bij de landelijke radiozenders. Hier in Monnickendam moet ik het gewoon via een appje of op straat horen wat mijn programma heeft gedaan. Ach, dat heeft ook wel wat!”

Uitzending

Iedere dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur is Peter te horen op L.O.V.E. Te ontvangen via 106.6FM, kabel, DAB+, de app of website van de L.O.V.E. en ook digitaal te bekijken via Kanaal 39 bij Ziggo of 1439 bij KPN.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda